eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: PIxabay

Nagy veszély leselkedik ránk, ahogy a járvány után újraindul az élet

Az egekbe szökhet az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, ha a koronavírus-világjárványt követően újraindul az élet - figyelmeztetett a párizsi székhelyű Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) keddi jelentésében.

"Úgy látjuk, hogy a gazdaság helyreállítását célzó, eddig bejelentett intézkedések maradéktalan és időben történő életbe léptetése ahhoz vezetne, hogy a szén-dioxid-kibocsátás rekordot döntene 2023-ban, és tovább növekedne az azt követő években" - állt a beszámolóban.

A Nemzetközi Energia Ügynökség megjegyezte: a második negyedévben a tiszta energiára szánt kormányzati pénzügyi források 380 milliárd dollárt tesznek ki. Ez az összeg a járványra válaszoló gazdasági ösztönzőcsomagok mindössze két százalékának felel meg - tette hozzá a szervezet.

Az ügynökség szerint ez a pénz körülbelül harmada annak, amennyire szükség lenne ahhoz, hogy az évszázad közepéig elérhetővé váljon a zéró kibocsátás célja.

Fatih Birol, az IEA vezetője rámutatott: az országoknak sokkal tovább kellene menniük, és a megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó befektetések élére kellene állniuk. Birol megjegyezte: ha most cselekszünk, még éppen van esélyünk, hogy 2050-ig elérjük a zéró károsanyag-kibocsátásra vonatkozó célkitűzést.

A Nemzetközi Energia Ügynökség májusi jelentésében azt írta: a világnak nem szabadna több pénzt ölnie a fosszilis energiaforrásokba, ha valóban el akarja érni a zéró emissziót a század közepéig.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×