eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: YouTube/ Blue Origin

A legidősebb és a legfiatalabb ember repül az űrbe - élő videó

Ha minden rendben megy, magyar idő szerint 15 órakor startol a New Shepard űrhajó, fedélzetén mások mellett a Blue Origin tulajdonosával, a világ leggazdagabb emberével, Jeff Bezossal.

Richard Branson angol milliárdos július 11-én a Virgin Galactic fedélzetén járt a világűr peremén, űrhajójuk nagyjából 86 kilométeres magasságba ért el. Jeff Bezos, az Amazon alapítója hasonló útra készül kedden, július 20-án, az Apollo-11 Holdra szállásának napján.

A Blue Origin űrhajója mintegy 100 kilométer magasra repíti legénységét, majd visszatér a Földre. A repülés közben néhány percig érezhetnek majd súlytalanságot a fedélzeten lévők.

A New Shepard, amely mintegy háromszor magasabb, mint egy Boeing-747-es repülőgép, hat embert képes szállítani, az űrkapszula a legnagyobb, amelyet valaha a világűrben használtak.

A New Shepard fedélzetén Jeff Bezoson és testvérén, Mark Bezoson kívül ott lesz Wally Funk, egy 82 éves egykori pilótanő, továbbá egy 18 éves fiatalember is. Oliver Daemen, aki 2020-ban végezte el a középiskolát és rendelkezik pilótajogosítvánnyal, a hollandiai Utrechtben fog egyetemre járni, ahol fizikát és inniváció menedzsmentet fog hallgatni. Fizetett azért, hogy a világűrbe repülhessen.

Nem ő a nyertese annak a 28 millió dolláros aukciónak, amelyen az űrrepülésre lehetett licitálni. A jótékonysági aukció nyertesének kilétét nem hozták nyilvánosságra, csupán annyit közöltek, hogy ő az űrhajó egy későbbi útján fog repülni.

"Ez lesz a New Shepard kereskedelmi célú működésének a kezdete, és Oliver az emberek egy új nemzedékét képviseli, aki segít nekünk a világűrbe vezető út felépítésében" - mondta Bob Smith, a Blue Origin elnökvezérigazgatója.

Kedden a Blue Origin az űrhajó 2015 óta a 16. repülését fogja végrehajtani, és először utaznak majd rajta emberek. A cég egyik célja az űrturizmus beindítása.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×