eur:
392.62
usd:
365.73
bux:
66870.01
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Gazdáiktól kaphatják el a háziállatok a koronavírust

A háziállatok elkaphatják az emberektől a koronavírust, de egymás között nem terjesztik, sugallja egy friss kutatás.

Azok a házi kedvencek, amelyeknek gazdái elkapják a fertőzést, gyakran maguk is megfertőződnek, állapította meg egy holland kutatás. A kutatók 196 háztartás 156 kutyáját és 154 macskáját vizsgálták meg: hat macska és hét kutya. azaz az állatok 4,2 százaléka produkált pozitív PCR-tesztet, míg az antitestteszt 31 macska és 23 kutya, az állatok 17,4 százaléka esetében lett pozitív, írja a Sky News.

Az eredmények ismeretében a szakemberek azt javasolják a koronavírussal megfertőződött állattartóknak, hogy lehetőleg kerüljék a kedvencekkel való kapcsolatot addig, amíg fertőznek, azaz velük kapcsolatban pontosan ugyanúgy gondolkodjanak, ahogyan azt emberekkel tennék.

Elővigyázatosnak kell lenni

"A fő aggodalom azonban nem az állatok egészségi állapotával kapcsolatos - esetükben a koronavírus tünetei nem vagy csak enyhén jelentkeztek -, hanem azzal a potenciális kockázattal, hogy a háziállatok a vírus hordozóivá válhatnak, újra behurcolva azt az emberi populációba.

Szerencsére eddig nem jelentettek háziállatról emberre történő átvitelt.

A koronavírusos betegek háztartásaiból származó háziállatok meglehetősen magas előfordulási gyakorisága ellenére adataink alapján valószínűtlennek tűnik, hogy a háziállatok szerepet játszanak a járványban" - mondta Els Broens, az utrechti egyetem kutatója a tanulmányról.

Több olyan háziállatot is újrateszteltek, amelyek egy háztartásban éltek fertőzött macskákkal vagy kutyákkal, de az eredeti tesztelés időpontjában negatív eredményt produkáltak: ők a második mintavétel idejében sem voltak fertőzöttek, azaz valószínűleg az állatok nem adták át egymásnak a betegséget.

Tartsunk távolságot

Egy másik kutatás eredménye arra mutatott rá, hogy a gazdáikkal egy ágyban alvó macskáknak nagy esélyük van arra, hogy elkapják a betegséget, ami

megerősíti azt, hogy a koronavírusos betegeknek érdemes távolságot tartaniuk háziállataiktól is.

A kanadai kutatás vezetője, Dorothee Bienzle szerint érdemes szeparálni a koronavírusos állatot is társaitól, mivel bár nincsen tudomásunk arról, hogy az állatok átadnák egymásnak a betegséget, teljesen ki sem zárhatjuk ennek eshetőségét. Ugyanígy az sem zárható ki, hogy az állatok embert is fertőzhetnek.

Egymást nem fertőzik

Az eredményeket kommentálva James Wood professzor, a Cambridge-i Egyetem állatorvosi tanszékének vezetője elmondta, hogy mindkét tanulmány összhangban van azzal az egyre növekvő számú adattal, amelyek arra utalnak, hogy a házimacskák és kutyák jelentős része gazdájától kaphatja el a koronavírust.

"A macskák és kutyák megfertőződhetnek a vírussal, de a legtöbb jelentés szerint ez a fertőzés tünetmentesnek tűnik. A vírus általában

nem terjed át kutyákról és macskákról

sem más állatokra, sem gazdáikra. Ezeket a tanulmányokat meg kell különböztetni a korábbi munkáktól, amelyek arról számoltak be, hogy nagyon kis számú macska és kutya lett rosszul, miután a Covid-19 vírust a gazdájuktól kapták el" - mondta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×