eur:
392.8
usd:
366.08
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyíregyháza, 2021. április 24.Vendégek ülnek egy söröző teraszán Nyíregyháza belvárosában 2021. április 24-én. A védőoltásban már több mint 3,5 millióan részesültek, így április 24-től hatályba lépnek az új rendelkezések. A vendéglátóhelyek teraszai és kerthelyiségei reggel öt óra és este fél tíz között lehetnek nyitva, a vendégeknek ott nem kell maszkot viselniük, a belső terekben viszont igen. Az üzemeltető és alkalmazottai az üzlet teljes területén kötelesek maszkot hordani.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Sietni kell az oltási kampánnyal: az ECDC szerint augusztusra végigfertőzi Európát a delta mutáns

Az uniós járványügyi hivatal szerint augusztusra az európai esetek akár 90 százalékáért is ez a variáns felelhet majd.

A jelenleg 80 országban jelen levő, a Nagy-Britanniában azonosított alfa variánsnál nagyjából 40-60 százalékkal fertőzőbb delta variáns Európában is domináns törzzsé válhat az előrejelzések tanúsága szerint.

"A delta variáns becsült terjedési előnye alapján, a modellezési előrejelzések felhasználásával

augusztus elejére az új koronavírus-fertőzések 70 százalékát, augusztus végére pedig a fertőzések 90 százalékát ez a változat fogja okozni

az EU-ban és az EGT-ben" – áll az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) rendszeres fenyegetettségi jelentésében, melyet az Euronews idéz.

Két oltás jelenti a biztonságot

A delta kapcsán megállapították már, hogy az ezzel a törzzsel megfertőzöttek nagyobb eséllyel kerülnek kórházba, egy adag oltás kevésbé véd a megfertőződéssel szemben, ha a deltának vannak kitéve az emberek. Két adag oltás ugyanakkor szinte ugyanolyan magas védelmet nyújt a delta ellen, mint más variánsokkal szemben. Nagy-Britanniában már a megbetegedések 90 százalékát a delta adja, ami esetszám-emelkedéshez vezetett és arra kényszerítette az országot, hogy legalább két, valószínűleg négy héttel tolja el a tervezett újranyitást. Az európai határokon ezért a brit és indiai utasokra jobban figyelnek a régióba való belépéskor.

Az ECDC szerint azért is valószínű, hogy a delta széles körben el fog terjedni a kontinensen, mert az az egyszer oltottakra veszélyesebb.

"Valószínű, hogy a delta a nyár folyamán széles körben fog terjedni, különösen a fiatalabbak körében, akiket még nem oltottak be. Ez veszélyt jelenthet a veszélyeztetettebb egyének számára, mind megfertőződés, mind súlyos betegség és halál rizikójának szempontjából, ha nem oltják be őket" – tette hozzá a közlemény.

A modellezett szcenáriók szerint bármilyen június elején életben levő korlátozás enyhítése az esetszámok ütemes növekedéséhez vezethet.

Ennek következményei főként az 50 év fölöttieket érinthetik: nőhet körükben a kórházi kezelések és a halálozások száma, akár a 2020 őszi szintig is. Az ECDC modellje Európának nem sok jót jósol eszerint nyárra, mivel fokozatosan enyhíti a legtöbb uniós ország a korábban életbe léptetett korlátozásokat.

Andrea Ammon, az ECDC igazgatója szerint fontos, hogy a nagyon gyors ütemben haladjon tovább az immunizálás a kontinensen.

"Ebben a szakaszban

döntő fontosságúvá válik, hogy a második oltási adagot az első adagtól számított minimális engedélyezett időközön belül beadják,

hogy felgyorsítsák a veszélyeztetett személyek védettségének kialakulását" – folytatta.

Az ECDC szerint az EU/EGT-ben élő felnőttek több mint 57 százaléka kapott eddig legalább egy adagot valamely vakcinából, több mint egyharmaduk pedig már megkapta a teljes oltási sorozatot. A 80 év felettiek 30 százaléka, a 60 év fölöttiek mintegy 40 százaléka azonban még nem kapott teljes oltási sorozatot.

Magyarországon öt fertőzött mintájában mutatták ki a delta variáns.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×