eur:
393.95
usd:
370.02
bux:
65502.26
2024. április 19. péntek Emma
A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyár által kifejlesztett, remdesivir hatóanyagot tartalmazó, csak klinikai vizsgálatra használható koronavírus elleni szert mutatja egy egészségügyi dolgozó a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetében Debrecenben 2020. október 15-én. A vírusszaporodást gátló infúziós kezelést súlyos állapotú betegek kapják a most kezdődött klinikai vizsgálatban.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Megvan, mely gyógyszerek erősíthetik a remdesivirt

Négy olyan szer is akad, amely megtízszerezi a remdesivir hatékonyságát laborkísérletek eredménye szerint.

Az eredmények fényében a hepatitisz C kezelésére használatos szerek és a remdesivir együttes adagolása jobb túlélési esélyeket biztosíthat a koronavírussal kórházban fekvő betegeknek. A Texasi Egyetem, a Rensselaer Politechnikai Intézet és az Icahn Orvostudományi Egyetem közös kutatása szerint az antivirális szerek kombinálása a koronavírus-fertőzés hatékony terápiája lehet, amelyet az oltatlan fertőzöttek esetében és az immunitást már elvesztetteknél egyaránt lehet alkalmazni, írja a MedicalXpress.

Mivel a kísérletben érintett hepatitiszgyógyszerek már használatban vannak, mellékhatásaik pedig ismertek,

a humán kísérletek hamarabb elkezdődhetnek esetükben, mint más, engedélyeztetés előtt álló szereknél.

A terápia egyetlen hátránya az, hogy a remdesivirt csak infúzióban lehet adni, tehát a kezelésben csak kórházban ápolt betegek vehetnek részt.

Robert M. Krug, a kutatás társszerzője szerint a végső cél az, hogy olyan, szájon át szedhető gyógyszerkombinációt találjanak, amellyel a koronavírusos betegek otthonukban kezelhetők.

"A hepatitiszgyógyszerek ilyen gyógyszerek, ideális esetben ezek mellé egy, a remdesivirhez hasonló hatással bíró antivirális szert kellene találnunk" - fogalmazott.

A remdesivir az RNS-polimerázt célozza: a vírusnak ezen része a replikációért felelős. A hepatitiszgyógyszerek szintén a hepatitisz szaporodásáért felelős proteázt támadják. A kutatás alapját a koronavírus és a hepatitis C proteázának hasonlósága adta, a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a koronavírus esetében is hasonló eredményességgel működhet-e a gyógyszer, mint a hepatitisznél.

Ezt követően szuperszámítógép segítségével modellezték az elérhető hepatitiszgyógyszerek hatását az új koronavírusra: a számítások tíz ígéretes gyógyszert emeltek ki, melyek közül

héttel kezdtek el laboratóriumi kísérletekben dolgozni.

Majmokból és emberekből vett sejtkultúrákon tesztelték a gyógyszerek hatását: mind a hét gyógyszer működött, ám a kutatók meglepetésére négy, név szerint a simeprevir, a vaniprevir, paritaprevir és a grazoprevir a koronavírus egy egészen más proteázára, a papainszerű proteázra hatott. Ez jelentheti a siker titkát, ugyanis csak ez a négy szer tudta megtízszerezni a remdesivir gyógyhatását.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Olyat tettek a demokraták Ukrajna érdekében, amire évtizedek óta nem volt példa

Olyat tettek a demokraták Ukrajna érdekében, amire évtizedek óta nem volt példa

A Kongresszus házszabályi bizottsága átengedte azt a négy részre bontott segélycsomagot, amely biztosítaná Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni régió amerikai szövetségeseinek támogatását. Mivel a tervezetet ellenzi a republikánusok trumpista szárnya, elsősorban az Ukrajnának juttatandó 61 milliárd dollár miatt, Mike Johnson házelnöknek a bizottság demokrata tagjaira volt szüksége, hogy a három radikális republikánus ne akadályozza meg annak túlélését. Hasonlóra évtizedek óta nem lehetett példa, ami jelzi, mekkora a széthúzás a republikánus képviselők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×