INFORÁDIÓ
2021. július 23. péntek
Lenke

koronavírus

maszk

kesztyű

FFP2 típusú egészségügyi védőmaszkot kap egy vásárló egy bécsi ABC-áruházba belépve 2021. január 25-én. Ettől a naptól kezdve Ausztriában kötelező az FFP2 védőmaszkok viselete az üzletekben és a tömegközlekedési járműveken a koronavírus-járvány miatt.

Véd és elpusztít: a maszkok és a kesztyűk is életveszélyesek

Infostart

Egy friss kutatás szerint az eldobott maszkok és gumikesztyűk veszélyeztetik a vadvilágot.

Hollandiában gumikesztyű ujjába szorult hallal, Brazíliában arcmaszkot elfogyasztó pingvinnel, az Egyesült Királyságban pedig maszkba gabalyodó rókával végeztek már különböző, az új koronavírus elleni védekezésben felhasznált eszközök – írja a The Guardian.

Az eseteket az interneten kutatva gyűjtötték össze: szemétgyűjtéssel foglalkozók, madármegfigyelők, állatmentők és állatorvosok közösségi médiában közölt posztjai mellett a hírekben olvasható eseteket válogatták ki a kutatók. Ezek alapján mind vízben, mind pedig szárazon sok állat kerül veszélybe az emberek által használt védőeszközök miatt. Az Animal Biology szaklapban bemutatott kutatás szerzői ezért egy weboldalt is létrehoztak, amelyen bárki bejelentheti az ezekhez hasonló eseteket.

A védőeszközök háromféle veszélyt jelentenek az állatokra, ha:

  • elfogyasztják
  • beléjük gabalyodnak
  • csapdába esnek

Leginkább egyszer használatos kesztyűkkel és maszkokkal kapcsolatos eseteket jegyeztek föl, már 2020 áprilisában is találtak olyan állatot, amely valamilyen védőeszköz nem megfelelő kidobásának következményeként hullott el.

A további esetek közt szerepelt rák, amellyel maszk végzett, denevér, amely szintén maszkba gabalyodott bele, sün, amelyet egy kesztyű ejtett foglyul és egy malajziai majom, amely megpróbált megenni egy maszkot. A felmérés készítői szerint kutyákra is jellemző, hogy maszkot próbáljanak elfogyasztani.

"Az állatok legyengülnek, ha a védőeszközök rájuk tekerednek, a gyomrukba kerülő műanyag miatt pedig akár éhen is halhatnak" – fogalmazott Liselotte Rambonnet, a leideni egyetem munkatársa, a kutatás egyik szerzője.

Rambonnet és Auke-Florian Hiemstra azt követően kezdett el a témával foglalkozni, hogy felhívták figyelmét arra, milyen baleseteket tudnak okozni ezek az eldobott eszközök az állatvilágban. Hollandiában azt is megfigyelték, hogy

szárcsák kesztyűkből és maszkokból próbálnak fészket rakni.

A kutatók arra szeretnék felhívni az emberek figyelmét, hogy mosható maszkokat viseljenek, illetve amikor megszabadulnak az egyszer használatos védőeszközöktől, akkor vágják darabokra.

A koronavírussal összefüggésben keletkező szemét mennyisége ugyan eltörpül ahhoz képest, amennyi csomagolóanyagot kidobunk nap mint nap, ám a kutatók szerint az egyszer használatos hozzáállás szemléltetője az így keletkezett szemét is.

"Lehet, hogy az emberek a koronavírus-járványtól szenvednek, de a Föld a mi szemetünktől beteg" – fogalmaztak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Ronald Zak
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018