eur:
394.47
usd:
369.68
bux:
65166.39
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Újabb területre mért súlyos csapást a járvány

Világszerte jelentősen visszaveti a természetvédelmi erőfeszítéseket a koronavírus-járvány - állapították meg a kutatók.

A természetvédelmi területek őrzik a világ néhány legértékesebb ökoszisztémáját. Az érintetlen erdők, vadonok és természetes élőhelyek a veszélyetetett fajok mentsvárai.

Bruno Oberle, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) főigazgatója szerint azonban a koronavírus-járvány súlyos csapást jelent a természetvédelmi erőfeszítésekre és a környezet megóvása iránt elkötelezett közösségekre.

"Ne felejtsük el, hogy

csakis akkor tudunk szilárd alapot biztosítani a pandémia utáni talpra állásunkhoz és megelőzni a jövőbeli közegészségügyi válságokat, ha a természet egészségének megőrzésébe fektetnünk"

- mutatott rá a szakember.

Az IUCN egyik folyóiratának különkiadásában ismertetett tanulmányok egyike azokat a tavaly január és október között hozott gazdaságélénkítési terveket vizsgálta, amelyek hatással voltak a természetvédelmi területek megóvását célzó erőfeszítésekre.

A kutatók 17 ország, köztük Új-Zéland, Pakisztán és nyolc európai uniós ország esetében találtak pozitív példát a védett területek támogatásának fenntartására vagy növelésére.

Huszonkét ország azonban a korábban vállalt természetvédelmi erőfeszítéseket visszavonva inkább olyan nem fenntartható beruházások mellett döntött a megóvásra kijelölt területeken, mint az útépítés vagy a kőolaj- és földgázkitermelés.

"Megállapítottuk, hogy világszerte több támogatás és gazdaságélénkítő intézkedés irányul a természetre inkább ártalmas, mintsem azt támogató tevékenységekre" - mondta Rachel Golden Kroner, a Conservation International nevű szervezet munkatársa, az IUCN illetékes munkacsoportjának alelnöke, aki a tanulmány vezető szerzője volt.

A szakemberek egy másik tanulmányban megállapították, hogy az Afrikát és Ázsiát érintő természetvédelmi erőfeszítések sínylették meg a legjobban az elmúlt hónapokat.

Az afrikai védett területek több mint felében beszüntették vagy lecsökkentették az őrjáratokat és a vadorzóellenes műveleteket, valamint az oktató tevékenységet. Ázsia védett területeinek 25 százaléka volt kénytelen csökkenteni természetvédelmi tevékenységeit.

A koronavírus-járvány hatással van a védett területeken dolgozó vadőrök és közösségeik megélhetésére. Egy több mint 60 országban végzett felmérés szerint csaknem minden negyedik vadőr fizetését csökkentették vagy késleltették, és 20 százalékuk vesztette el a munkáját a költségcsökkentések miatt. Közép- és Dél-Amerika, a Karib-térség, Afrika és Ázsia vadőreit érintették a leginkább a változások.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×