eur:
393.71
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels.com

Figyelem, űrhajósok kerestetnek – itthon!

A magyar kutatóűrhajós program még nem tart ott, hogy űrhajósokat toboroznának, de kinyílt egy újabb lehetőség az űrbe vágyó magyarok előtt, mivel az Európai Űrügynökség 11 év után először űrhajóst keres.

Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos, Ferencz Orsolya az InfoRádióban felidézte, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2019 novemberében jelentette be, hogy Magyarország egy második kutatóűrhajóst kíván felküldeni a világűrbe, majd az ennek érdekében, a Roszkoszmosszal (Orosz Szövetségi Űrügynökség) folytatott tárgyalások során megerősítést nyert: lehetőség van erre.

A tárgyalássorozat egy hosszadalmas szakmai egyeztetést jelent, miután nagyon sok paraméter befolyásolja egymást: amikor egy kutatóűrhajós megy fel, a kutatóprogram határozza meg, hogy mennyi időre van szüksége az űrállomáson, a kutatás szempontjából pedig nem mellékes, hogy milyen startidőpontok jöhetnek szóba – magyarázta a miniszteri biztos. Magyarország számára most a legfontosabb, hogy a program minden tekintetben optimális tudományos tartalmat nyújthasson.

A toborzásra viszont csak azt követően kerülhet sor, amikor a program tartalma végleg eldől.

Magyarország számára három nagy tématerület is kínálkozik, amelyek esetében már két évben belül komoly kutatásokat hajthat végre a világűrben:

  • az űrélettani és gyógyszerészeti, űrkémiai kutatások köre
  • az anyagtudományok tárgyköre
  • a Föld környezetének vizsgálata, és a felső légköri folyamatok diagnosztizálása

A szakember megjegyezte, az ezekhez tartozó kiegészítő eszközök fejlesztésében, a kommunikáció, az adatrögzítés és -továbbítás területén nagyon komoly képességei vannak a magyar cégeknek és kutatóhelyeknek.

Az űrhajósokkal szemben támasztott feltételrendszer szinte minden esetben azonos – tette hozzá Ferencz Orsolya. Így természetesen meg kell felelni néhány fizikai paraméternek, egész egyszerűen a kabinba be kell tudni férni. Előnyt jelent továbbá a műszaki vagy természettudományos végzettség, de az sem árt, ha van néhány éves szakmai tapasztalat hasonló kutatások terén. Valamint a nyelvtudás is elengedhetetlen, így a Roszkoszmosz esetében az orosz nyelv ismerete.

Közben az Európai Űrügynökség is toboroz űrhajósokat, és március 31-én kezdődik a hatlépcsős kiválasztási folyamat. A kormánybiztos kiemelte, miután Magyarország az Európai Űrügynökségnek teljes jogú tagja, minden magyar állampolgár számára is megnyílt ez a lehetőség.

„Aki úgy érzi, nyugodt lélekkel jelentkezzen.”

Nehézség a leendő magyar kutatóűrhajós programhoz képest, hogy itt sokkal nagyobb népességből választják majd ki a leendő űrhajóst.

A két program ugyanakkor nem versenytársa egymásnak, hanem kiegészíti egymást. „Nagyon örülnék, ha az ESA válogatásán a jelöltek közé be tudna kerülni magyar jelentkező, amihez minden támogatást megadunk.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×