INFORÁDIÓ
2022. augusztus 19. péntek
Huba

űrhajós

űrutazás

ferencz orsolya

európai űrügynökség

űrkutatás

Figyelem, űrhajósok kerestetnek – itthon!

Figyelem, űrhajósok kerestetnek – itthon!

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

A magyar kutatóűrhajós program még nem tart ott, hogy űrhajósokat toboroznának, de kinyílt egy újabb lehetőség az űrbe vágyó magyarok előtt, mivel az Európai Űrügynökség 11 év után először űrhajóst keres.

Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos, Ferencz Orsolya az InfoRádióban felidézte, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2019 novemberében jelentette be, hogy Magyarország egy második kutatóűrhajóst kíván felküldeni a világűrbe, majd az ennek érdekében, a Roszkoszmosszal (Orosz Szövetségi Űrügynökség) folytatott tárgyalások során megerősítést nyert: lehetőség van erre.

A tárgyalássorozat egy hosszadalmas szakmai egyeztetést jelent, miután nagyon sok paraméter befolyásolja egymást: amikor egy kutatóűrhajós megy fel, a kutatóprogram határozza meg, hogy mennyi időre van szüksége az űrállomáson, a kutatás szempontjából pedig nem mellékes, hogy milyen startidőpontok jöhetnek szóba – magyarázta a miniszteri biztos. Magyarország számára most a legfontosabb, hogy a program minden tekintetben optimális tudományos tartalmat nyújthasson.

A toborzásra viszont csak azt követően kerülhet sor, amikor a program tartalma végleg eldől.

Magyarország számára három nagy tématerület is kínálkozik, amelyek esetében már két évben belül komoly kutatásokat hajthat végre a világűrben:

  • az űrélettani és gyógyszerészeti, űrkémiai kutatások köre
  • az anyagtudományok tárgyköre
  • a Föld környezetének vizsgálata, és a felső légköri folyamatok diagnosztizálása

A szakember megjegyezte, az ezekhez tartozó kiegészítő eszközök fejlesztésében, a kommunikáció, az adatrögzítés és -továbbítás területén nagyon komoly képességei vannak a magyar cégeknek és kutatóhelyeknek.

Az űrhajósokkal szemben támasztott feltételrendszer szinte minden esetben azonos – tette hozzá Ferencz Orsolya. Így természetesen meg kell felelni néhány fizikai paraméternek, egész egyszerűen a kabinba be kell tudni férni. Előnyt jelent továbbá a műszaki vagy természettudományos végzettség, de az sem árt, ha van néhány éves szakmai tapasztalat hasonló kutatások terén. Valamint a nyelvtudás is elengedhetetlen, így a Roszkoszmosz esetében az orosz nyelv ismerete.

Közben az Európai Űrügynökség is toboroz űrhajósokat, és március 31-én kezdődik a hatlépcsős kiválasztási folyamat. A kormánybiztos kiemelte, miután Magyarország az Európai Űrügynökségnek teljes jogú tagja, minden magyar állampolgár számára is megnyílt ez a lehetőség.

„Aki úgy érzi, nyugodt lélekkel jelentkezzen.”

Nehézség a leendő magyar kutatóűrhajós programhoz képest, hogy itt sokkal nagyobb népességből választják majd ki a leendő űrhajóst.

A két program ugyanakkor nem versenytársa egymásnak, hanem kiegészíti egymást. „Nagyon örülnék, ha az ESA válogatásán a jelöltek közé be tudna kerülni magyar jelentkező, amihez minden támogatást megadunk.”

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Űrhajós kerestetik – Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztost
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018