eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: pixabay

Újabb vakcinagyártó jelentkezett 90 százalékos hatékonysággal

A Novavax védőoltása az első, amely klinikai kísérletekben bizonyította azt is, hogy a brit variáns ellen is véd.

A brit klinikai kísérletek harmadik fázisában 89,3 százalékos hatékonyságúnak bizonyult a Novavax oltása. A 15 ezer ember bevonásával elvégzett tesztben 18-84 éves résztvevők kapták meg a vakcinát, 27 százalékuk 64 év fölötti volt.

A dél-afrikai vírusvariánssal szemben is próbára tették az oltást egy négyezer ember bevonásával végzett, másik kísérletben: ez ellen 60 százalékos hatékonyságot tudott nyújtani olyan résztvevőknél, akik nem HIV-fertőzöttek. A vakcina dél-afrikai törzzsel szembeni, összesített hatékonysága 49,4 százalékos, míg a brit variánssal szembeni hatékonyság 85,6 százalékos.

Stan Erck, az amerikai Novavax vezetője szerint a brit klinikai kísérletek eredményei "lenyűgözőek" és "éppen olyan jók, amilyenről álmodtunk". A dél-afrikai variánssal szembeni hatékonyságot is "várakozásokat felülmúlónak" tartotta a BBC cikke szerint.

Mindezzel együtt

egy dél-afrikai variáns elleni oltáson még dolgoznak

majd a kutatók: egy speciálisan arra kifejlesztett vakcinaverzió tesztjét a második negyedévben kezdik meg, írja a CNBC.

A Novavax oltása a koronavírus tüskefehérjéjének szintetizált darabjait tartalmazza. A Novavax szerint a kísérletben résztvevő önkéntesek szervezete jól tolerálta az oltást. Nyilatkozatuk szerint nagyon súlyos és súlyos, orvosi beavatkozást igénylő mellékhatás nagyon kevés esetben keletkezett, és a placebót, illetve valódi oltást kapók csoportjában is előfordult.

Ebből a vakcinából is két dózis szükséges, melyeket három hétnyi különbséggel adnak be az oltandóknak.

A kísérletek kapcsán a következőkre is fény derült a bevont önkéntesek vizsgálata révén:

  • a brit tesztben a tünetes, PCR-teszttel igazolt koronavírusos megbetegedések feléért volt felelős az új vírustörzs,
  • Dél-Afrikában az esetek 90 százalékát az ott kialakult, új törzs okozza már
  • ugyanitt az önkéntesnek jelentkezők harmada volt szeropozitív, azaz korábban átesett már a fertőzésen, derül ki a Novavax sajtóközleményéből.

A Novavax számára az amerikai kormány is nyújtott támogatást az oltás kifejlesztésére. A britek szeretnék minél előbb engedélyeztetni ezt az oltást, az nem tiszta még, hogy a beadott anyagok elegendőek lesznek-e az amerikai vészhelyzeti engedély megadásához.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×