eur:
393.49
usd:
367.82
bux:
67211.28
2024. április 26. péntek Ervin
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor: a kínai vakcinában bízom a legjobban

Ha lesz kínai vakcina, húsvétkor új helyzetben találhatjuk magunkat - fogalmazott a miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott pénteki interjújában. A jövő héten új szakaszba lép az oltás Magyarországon, és büntetés vár azokra, akik kinyitják vendéglátóhelyüket hétfőn.

Nem változtat a járványügyi szabályokon a kormány, március 1-ig olyan korlátok közt élhetünk, mint eddig, ehhez azonban parlamenti döntésre is szükség van.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban erről is beszélt hosszabb interjújában.

A teljes interjú IDE KATTINTVA hallgatható meg.

"A legkevésbé az számított, hogy mit ajánlottak a fényes tekintetű padisahok a nemzetközi szervezetekben, nemzeti döntést kellett hozni" - mondta a hosszabbító döntésről a kormányfő, aki bevallotta, már "nagyon szabadulna" a 8 órai esti hazaéréstől.

A szakemberek közül többen szigorítást tanácsoltak neki, ám a kormány a "félszabad" élet mellett döntött korábban, és most ez marad.

"Most még az óvatosságé a főszerep, akkor is, ha mindannyian már vágjuk a centit"

- fogalmazott.

Hogy miért nem volt legalább egy pici lazítás, arról azt mondta, emberéletekről van szó, nem arról, hogy "melyik döntés miatt ki haragszik meg". Az érzelmek most nem számítanak, legfeljebb a férfi kézilabda-válogatott vb-szereplésekor, amikor a tévé előtt lehet "üvöltözni".

Úgy látja, a nyugat mindig valamit "berhelt" a szabályokon, "egyet előre, kettőt hátra", de ez helytelen stratégiának bizonyult szerinte.

Azt kérte az operatív törzs pénteki ülésén, hogy ne tartóztassanak le senkit február 1-jén,

amennyire erre ráhatása van - reagált ezzel arra, hogy több vendéglátóhely február 1-jén ki tervez nyitni. Mégis azt kéri a vendéglátósokkal: ne tegyék, mert haza fognak menni, és át fogják adni a fertőzést. Ami szerinte történhet, hogy 150 ezer és 1 millió forint közti bírságok lesznek, illetve 6 hónapos étteremzár.

"Higgyék el, nem éri meg!" - üzent Orbán Viktor.

A kormányfő úgy látja, "az oltás jól halad", a hét végéig végeznek a szociális otthonokban élők és dolgozók oltásáról,

a jövő hét elején megkezdődik a regisztrációalapú oltás,

a korábban megszabott rendben.

Bejelentette, beoltatja magát, és a kínai vakcinában bízik a legjobban. "Ezt a vírust a kínaiak ismerik a legjobban, a legrégebb óta" - mondta.

Gyávának és rossz példának tartja, hogy a politikusok előre veszik magukat a sorban, "vannak nálunk nehezebb helyzetben élő magyar emberek, a jog meg majd érvényt szerez annak a büntetésnek, ami ezért jár, de nem a büntetés hangján szeretnék erről beszélni" - tette hozzá a kormányfő.

Inspirálónak tartja Szerbia példáját, akivel "szívbéli, jó viszonyt ápolunk", azt látja, hogy ott kínai vakcinával is oltanak, az oltási teljesítményben dobogós helyen vannak, amiből két dolog következik:

Szerbia egy komoly ország, másfelől "előszoba", kipróbálják "nekünk" a vakcinát, erről minden nap külön jelentést is kér Orbán Viktor.

"Mindig a tapasztalat a legértékesebb tudás" - tette hozzá.

Hogy mikor jön az orosz és a kínai vakcina Magyarországra, arról is beszélt:

"ma vagy holnap szerződünk a kínaiakkal a vakcinabeszállításra, ha az nem jön, március elejéig 880 ezer embert tudunk egyszer beoltani. Ha kínai vakcina lesz, húsvétkor új helyzetben találhatjuk magunkat"

- jelentette ki. Arról későbbre ígért döntést, hogy ha van megfelelő számú beoltott személy, akkor egy lépésben nagyot vagy több lépésben kicsiket nyitnak a döntéshozók.

Továbbra is rossz döntésnek tartja utólag ("eső után köpönyeg"), hogy közös uniós beszerzésű lett a vakcina, de nem adta át a döntés lehetőségét abban, hogy az ország máshonnan is tudjon vakcinát beszerezni.

A gazdaság újranyitásával kapcsolatban egy 6000 milliárd forintos csomagról döntött a kormány - ennek legnagyobb nyertese a felsőoktatás lesz, méghozzá példátlan 1500 milliárd forintos mértékben modellváltás esetén -, és említést tett a csütörtöki Kormányinfón már bejelentett falusi boltsegélyről is a Magyar Falu Program részeként.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×