eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
A Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari vállalatok koronavírus elleni vakcináját adják be egy asszonynak a svájci Morges kórházában kialakított oltóközpontban 2021. január 11-én. A svájci Vaud kantonban ezen a napon kezdték meg a koronavírus elleni védőoltások beadását.
Nyitókép: MTI/EPA-KEYSTONE/Laurent Gillieron

Még mindig nem tudjuk, fertőzhetnek-e az oltottak

Továbbra sem tiszta, hogy azok, akiket vakcina véd a súlyos megbetegedésről, elkaphatják-e a vírust, és ami még fontosabb, továbbadhatják-e azt.

Valószínűsíthető, hogy a koronavírus elleni oltások a friss variánsok ellen is hatnak, de még mindig rejtély, hogy a fertőzés továbbadásának lehetőségét hogyan befolyásolják - az EMA, az európai gyógyszerügynökség a héten erről tájékoztatta az EP tagjait, írja a MedicalXpress.

Emer Cooke, a szervezet vezetője úgy véli, a dél-afrikai variánssal foglalkozniuk kell még, hogy pontosan meg tudják határozni azt, milyen mértékű is a hatékonyság ezzel szemben. Az oltásokkal kapcsolatosan elmondta, a gyógyszercégek egyelőre még nem kutatták az oltottak fertőzőségének kérdését, ők azonban arra kérték őket, hogy ennek is szenteljenek energiát.

A kérdések égető fontosságúak, mivel az új variánsok terjedésével párhuzamosan egyre több ország vezetett be ismét szigorú utazási korlátozásokat, tartva a törzsek agresszív terjedésétől.

Cooke arról is beszélt, hogy az EMA megtesz minden tőle telhetőt azért, hogy segítse a gyógyszergyárakat a késedelmes szállítások terén: ez akár azt is jelentheti, hogy

új gyártelepek megnyitását teszik gördülékenyebbé

a cégek számára.

Szóba került a tájékoztatóban az is, hogy milyen típusú döntéssel ad majd az EMA vészhelyzeti forgalomba hozatali engedélyt az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös oltásának. A téma azután lett nagyon aktuális, hogy a német médiában arról jelent meg híradás: a 75 év fölöttiek körében ez az oltás kevésbé hatásos, mint a fiataloknál. A német kormány később tagadta, hogy az információ tőle származhatna, a gyártó pedig tagadta a híreket. Pletykák szerint ugyanakkor az EMA csak 55 év alattiak számára ad majd használati engedélyt ennek az oltásnak.

"Semmilyen előzetes döntést nem fogok megosztani, mert a tudományos és szakértői vita folyamatosan zajlik.

Lehetséges úgy is kiadni egy engedélyt, hogy az egy adott korcsoportra legyen érvényes, de szélesebb tömegekre is ki lehet terjeszteni azt" - fogalmazott enigmatikusan az EMA vezetője.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×