eur:
395.7
usd:
372.07
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Egy laboratóriumi munkatárs oltópontok szerint elosztja a koronavírus elleni oltóanyagot a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Labordiagnosztikai Osztályán 2020. december 27-én. Ezen a napon az Európai Unió (EU) tagállamaiban megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Magyarországon elsőként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Íme az európai tapasztalatok a Pfizer/BioNTech-vakcina használatáról

Az Európai Gyógyszerügynökség pénteken tette közzé jelentését a koronavírus elleni német-amerikai oltóanyag uniós alkalmazásának első tapasztalatairól. Az adatokból kiderül, vannak-e új mellékhatásai vagy hogy veszélyes-e az idősekre.

Kiadta a legújabb adatokat a Pfizer és a BioNtech közös fejlesztésű koronavírus elleni oltóanyagáról az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). A Comirnaty nevű vakcina december 21-én kapta meg a szervezettől az ideiglenes engedélyt, azóta folyamatosan követik az alkalmazását – írja a Hvg.hu.

Az első megállapítás, hogy

a már korábban regisztrált mellékhatásokon kívül (rövid ideig tartó bőrpír, levertség, izomfájdalom, láz) nem jelentettek újabbakat az elmúlt több mint egy hónap alatt.

Az anafilaxiás roham ismert, ám rendkívül ritka mellékhatása a Pfizer/BioNTech-vakcinának. Akár bele is lehet halni, ha elmarad a gyors beavatkozás. Az Egyesült Államokban anafilaxiás roham 1 millió beoltott közül 11-nél jelentkezett – írta az EMA. Az Európai Unióban még nem gyűlt össze annyi adat, hogy erről megállapítást tegyenek.

Reagál a dokumentum arra is, hogy Norvégiában rövid időn belül 33-an haltak meg a védőoltás beadása után, többnyire nagyon idős és nagyon rossz egészségi állapotú emberek. Az EMA szakértői nem találtak biztonsági kockázatot ezeknek az eseteknek a vizsgálata során, ezért

a Comirnaty továbbra is alkalmazható 75 év felett is.

A jelentésben kiemelték, hogy a Pfizer és a BioNTech jelenleg is vizsgálja a vakcina lehetséges alkalmazását 16 év alattiak és várandós nők esetében.

Az EMA december 21-én ajánlotta forgalmazásra a Pfizer amerikai gyógyszergyártó és partnere, a BioNTech német biotechnológiai cég által kifejlesztett oltóanyagot, amelyet karácsony óta alkalmaznak az uniós tagállamokban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×