eur:
389.06
usd:
363.64
bux:
68285.26
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Manuel Alvarez Pixabay

Hang, ember – A videohívásainkkal elképesztően pazaroljuk az erőforrásokat

Ha videohívás helyett csak hangban veszünkt részt egy megbeszélésen otthonunkból, azzal a ökológiai lábnyomunkat meglepő mértékben csökkenthetjük.

Nem is tudnánk elképzelni "karanténabb" felmérést annál, amilyet az amerikai Purdue Egyetem munkatársai készítettek a közelmúltban: az Euronews arról tudósít, hogy kiszámították, mennyivel csökkenthető karbonlábnyomunk azzal, ha egy videobeszélgetésben kikapcsolt kamerával veszünk részt.

Egy egyórás megbeszélés 150-1000 gramm közti mennyiségű széndioxid-kibocsátással jár, 12 liter vizet igényel és egy iPad Mini méretének megfelelő nagyságú földterületet használ el.

Ha kikapcsoljuk kameránkat és csak hangban vagyunk ott a meetingen, 86 százalékkal csökkenhet széndioxid-, víz- és talajfelhasználásunk.

Ez a kutatás az első, amely nemcsak kibocsátott szén-dioxidban, hanem a víz- és talajhasználat mennyiségében is méri az internetes infrastruktúra használatát. A YouTube, a Zoom, a Facebook, a Twitter és a TikTok használata mellett a netes szörfölés és a számítógépes játékok kapcsán is kiszámították, mennyi erőforrásba kerül egy Gigabyte mennyiségű adatforgalom. A következtetés meglehetősen egyszerű:

ha videót streamelünk, az nagyobb ökológiai lábnyommal jár.

Kaveh Madani, a kutatás vezetője szerint a bankok felhívják a figyelmet arra, mennyi papírt spórolunk, ha posta helyett elektronikus ügyintézésre állunk át, de arról ritkán esik szó, milyen haszna van annak, ha kikapcsoljuk a kamerát vagy kisebb felbontást használunk.

Hogy hogyan váltható vízre, talajra és szén-dioxidra egy megbeszélés az osztályvezetővel? Az arcmásunkat a főnökünk laptopjára juttatni rengeteg adat megteremtésével és továbbításával jár, ami pedig áramigényt is jelent. Az információkat feldolgozó és tároló adatközpontok egyre energiahatékonyabban működnek ugyan, de mindig is lesz erőforrásigényük.

A széndioxid-kibocsátás, vízfelhasználás és talajhasználat nagy különbségeket mutat attól függően, hogy melyik országban és milyen platformon interneteznek a felhasználók. Például a megújuló energia terén úttörő Németországban a víz és talajhasználat sokkal nagyobb, mint más területeken.

Roshanak Nateghi, a Purdue Egyetem professzora szerint az, hogy a legtöbbször a karbonlábnyomról beszélünk a környezetvédelem kapcsán, megakadályoz bennünket abban, hogy holisztikusabb szemléletben közelítsük meg ökológiai lábnyomunkat. Arra is rámutatott, hogy a felmérés adatai nyersek, nagyban támaszkodnak az internetszolgáltatók közléseire, arra azonban mindenképpen érdemesek, hogy felhívják az emberek figyelmét a problémára.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×