INFORÁDIÓ
2021. március 3. szerda
Kornélia

koronavírus

covid-19

kórház

Védőruhába öltözött orvosok a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. december 15-én.

Angol kutatás: a súlyos koronavírus-betegségből felépülők közel harmada újra kórházba kerülhet

Infostart

Légzőszervi, szív- és érrendszeri problémák mellett a diabétesz előfordulására a legnagyobb az esélyük azoknak a koronavírussal kórházban ápoltaknak, akiknek ismét intézménybe kellett vonulniuk gyógyulni.

A kutatók mintegy 47 780, Angliában kórházban ápolt koronavírusos beteg életútját figyelték meg a hazabocsátást követően: megfigyelésük szerint 29,4 százaléknak volt átlagosan 140 napon belül ismét kórházi gyógyításra szüksége, minden tizedik beteg pedig meghalt. Az ismételt intézményi ápolásra az időseknek, az ázsiai és a színes bőrű pácienseknek, illetve egyéb kisebbségek tagjainak volt a leggyakrabban szüksége, tudósít a Sky News. A tanulmány, melyet az angol Nemzeti Statisztikai Hivatal, a University College London és a Leicesteri Egyetem közösen végzett, még szakértői értékelés előtt áll.

A kutatásban olyan betegek szerepelnek, akiket tavaly január és augusztus között ápoltak kórházban koronavírus diagnózisával, átlagéletkoruk pedig 65 év volt. Adataikat ugyanolyan demográfiai háttérből érkező, megegyező egészségi állapotú, azonos számú, de nem koronavírus miatt kezelt beteg adataival hasonlították össze. A kontrollcsoporttal összevetve a koronavírusosak körében

3,5-szer magasabb volt az ismételt kórházi tartózkodás

előfordulása, halálozás pedig 7,7-szer gyakrabban következett be.

Légzőszervi problémával 14 140 páciens esetében találkoztak - 6085 korábban nem szenvedett ilyen panaszoktól.

A teljes populációval összevetve nagyobb esélye van a koronavírus súlyos komplikációira annak, aki

  • ötven évnél idősebb
  • férfi
  • hátrányos helyzetű területen él
  • túlsúlyos
  • és korábban dohányzott.

Ezeknek az embereknek gyakrabban van alapbetegségük, például magas vérnyomásuk, cukorbetegségük vagy légzőszervi panaszuk, ezáltal az ő esélyeik a kórházba kerülésre magasabbak - ugyanakkor kutatások szerint a koronavírus szövődményei közé szívet, tüdőt és az agyat érintő problémák is tartoznak. Egy skót kutatás egyenesen azt mutatta ki, hogy a kórházban kezelt betegek 55 százalékában kialakul valamilyen szívprobléma.

Arról, hogy ezek a problémák milyen következményekkel járnak az érintettekre nézvést, egyelőre nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű adat. Szakértők szerint ugyanakkor ezek az adatok is arra utalnak, hogy a koronavírus egy több szervet és szervrendszert támadó megbetegedés, nem egyszerű légúti betegség. A felgyógyultak szívultrahanggal történő vizsgálata kulcsfontosságú lehet a felmerülő szövődmények idejében történő kiszűrésének érdekében.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018