eur:
393.49
usd:
367.82
bux:
67211.28
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: pixabay

Megdöbbentő videó arról, miért nem jó énekelni koronavírus idején

Egy új kutatás szerint a közös éneklés közben fertőz igazán az új típusú koronavírus.

A közös éneklés sok ember kedvelt foglalatossága, de egy friss kutatás szerint 2020-ban érdemes lemondani erről a kedvtelésről, mert ez a tevékenység minden másnál élénkebben segíti a koronavírus terjedését.

A kutatók igencsak szemléltető videót is készített arról, ahogy hangos éneklés közben óhatatlanul az átlagosnál jóval nagyobb számú nyélcsepp hagyja el a szájat, így veszélyeztetve a többi éneklő egészségét. Ehhez olyan speciális világítást és optikát használtak, amely révén láthatóvá vált ez a jelenség.

A kutatók szerint az ilyen folyadékrészecskék 75 százaléka ráadásul hosszabban a levegőben marad, és így egy koronavírusos kórustag pillanatok alatt elfertőzheti a körötte állókat. A kutatás fő következtetése szerint ezeknek a kis nyálcseppeknek magas a fertőzőképességük, és több olyan gócpont is volt már, amely éppen kórusokon belül, éneklés közben jött létre. Az Egyesült Államokban például volt olyan esemény, ahol egy kórus gyakorlásán egy beteg 52 társát fertőzte meg.

Több országban, például Hollandiába és Németországban már betiltották a kórusok működését.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×