eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Védőfelszerelést viselő ápolók egy lélegeztetőgépet ellenőriznek a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított egyik osztályon az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. március 24-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Már a hazai klinikai tesztek előkészítésénél tart az ígéretes terápia

A világon elsőként magyar betegek kaphatják meg az új típusú koronavírus okozta citokinvihar elleni infúziós terápiát - legalábbis ha minden jól megy a Baranyi Lajos által talált megoldás klinikai tesztjei során.

A vakcinakutatások mellett jelentős igény van a már kialakult Covid-19 betegség okozta tünetek kezelésére is. Komoly szerepe lehet a gyógyításban a szervezet túlzott immunreakciójának, az úgynevezett citokinviharnak a kezelésére a magyar-amerikai Baranyi Lajos biológus immunológus által kifejlesztett infúziós terápiának is. A kutató a novekedes.hu-nak elmondta, hogy az általa kifejlesztett megoldás arra szolgál, hogy kontroll alá vonja a citokinek – amelyek az immunválasz során az információtovábbításban és az immunválasz szabályozásában is szerepet játszanak – működését. A terápia során aktív peptideket, vagyis fehérjemolekulákat juttatnak infúzióval a szervezetbe. Ezek nem mérgezőek, toxikus bomlástermékük sincs, mindössze néhány óra alatt elbomlanak, tehát nem terhelik az immunrendszert, ugyanakkor lefojtják annak túlaktiválódását. Mivel pedig vírusfüggetlenek, nem tud kialakulni velük szemben rezisztencia.

Amint arról korábban az Infostart is beszámolt, a kutatásokhoz Baranyi jelentős anyagi és laborkapacitási támogatást kapott az amerikai gyógyszerfelügyelettől, de a minél gyorsabb európai szabadalmaztatás érdekében Magyarországra hozná a klinikai vizsgálatokat. Amint arról Baranyi a portálnak beszámolt, a labor- és az állatkísérletek eddig sikeresek voltak, ahogyan az az ugyancsak magyar kutatókkal közösen kidolgozott és az Amerikai Gyógyszerhatóság, az FDA által ajánlott módszerrel is végzett teszt is, amellyel mesterséges körülmények között lehet modellezni az emberi szervezetben lejátszódó citokinvihart. Baranyi Lajos azóta az Egyesült Államokban és Németországban is elindította a terápia szabadalmi eljárását (ez utóbbi az EU-s bejegyzéshez szükséges), és megkezdte az egyeztetést a magyar gyógyszerhatósággal annak érdekében, hogy a klinikai vizsgálatokat már hazánkban végezhesse el.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakvéleményének birtokában felvette a kapcsolatot a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Vizsgálatokat Koordináló Irodájával, és – amennyiben sikerül a szükséges anyagi fedezetet előteremteni -,

várhatóan heteken belül megkezdődhetnek a készítménnyel a preklinikai, illetve a klinikai vizsgálatok, az előzetes megbeszélések szerint Szegeden, illetve Budapesten.

Először ezt a készítményt is egészséges önkénteseken tesztelik majd a toxikus hatások kizárása érdekében, majd a vizsgálatok 2. fázisában már betegek is megkaphatják a kezelést – természetesen csak kiegészítő terápiaként, az egyébként az állapotukra jelenleg alkalmazott legjobb terápia mellett.

Ez is azt jelenti azonban, hogy – amennyiben a kezelés beválik – magyar betegek juthatnak majd hozzá a világon elsőként az életmentő kezeléshez

– mondta Baranyi Lajos. A klinikai vizsgálatok 3. fázisában már ezreken fogják tesztelni a hatékonyságot, várhatóan Európa-szerte. Ha minden a tervek szerint halad, már ez év végére, vagy a jövő év elejére megkezdődhetnek a kezelések az új terápiával.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×