eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Budapest, 2012. április 2.Érdeklődő egy preparált tüdőt nézi a Bodies Revealed (Feltárt testek) elnevezésű tárlaton a VAM Design Centerben, ahol 1700 m2-en, 9 teremben, kilenc furgonnal érkezett 15 testet és több mint 200 testrészt, egészséges és beteg szervet nézhetnek meg a látogatók. A Bodies2 kiállítás az ismeretterjesztésre és az oktatásra helyezte a hangsúlyt, arra világít rá, hogy az egészségtelen életmódnak milyen következményei vannak az emberi testben.
Nyitókép: MTI Fotó: Kallos Bea

Ígéretes egy magyar fejlesztésű terápia a vírus ellen

A koronavírus által kiváltott túlzott immunreakciót gátolja, de hatásos lehet más fertőzések esetében is a maradandó tüdőkárosodások megelőzésében Baranyi Lajos találmánya. Állatkísérletekben már bizonyított.

Megoldást talált a koronavírus - és esetenként más kórokozók által kiváltott - túlzott immunreakció, az úgynevezett citokinvihar és a nyomában kialakuló súlyos tüdőgyulladás lefojtására Baranyi Lajos, az Egyesült Államokban élő kutató. Az általa kidolgozott, olcsón előállítható alapanyagokra építő terápia állatkísérletekben már hatásosnak bizonyult, a kutató a szabadalmi eljárás lezárulta után a klinikai teszteket és a gyártást már Magyarországon szeretné lefolytatni - írta a Magyar Nemzet.

Baranyi Lajos biológus-immunológus professzor 20 éve vizsgálja a citokinvihar kontrollálásának lehetőségét. A túlzott immunreakció során légzési elégtelenség és/vagy a bakteriális felülfertőződés következtében szeptikus sokk alakul ki a szervezetben, ez általános gyulladással jár, amit a gyulladásos fehérjék fokozott termelése, az úgynevezett citokinvihar kísér. A folyamat szinte öngerjesztő, ezért is nagyon veszélyes. Végül sikerült azonosítania a gyenge pontokat, majd aktív peptideket, vagyis fehérjemolekulákat fejlesztenie ellenük. Ezek nem toxikusak, nincs mérgező bomlástermékük sem, nem halmozódnak fel a szervezetben, pár óra alatt elbomlanak. Ez pedig azt jelenti, hogy nem kompromittálják az immunrendszert, az továbbra is aktív marad, csak a túlaktiválódását fojtják le. Fontos tulajdonságuk még, hogy

miután vírusfüggetlenek, nem tud kialakulni velük szemben rezisztencia.

A lap szerint Baranyi Lajos ezekből a hatóanyagokból egy kombinált terápiát fejlesztett ki, amelynek részleteit addig nem hozza nyilvánosságra, amíg a szabadalmi eljárás nem zárul le. A lényegéről annyit azonban elárult, hogy a hatóanyagok között a citokinvihart megakadályozó aktív fehérjemolekulák mellett egy, a sebgyógyulást serkentő és a tüdőkárosodást okozó fibrózist gátló anyag is van.

A kezelés a gyakorlatban egy öt napig tartó infúziós vagy bolus (nagy dózisú) injekciós terápia, ami a labor- és állatkísérletekben egyértelműen hatékonynak bizonyult. A kutató tesztelte azt egérben, patkányban, malacban, kutyában és csirkében is. Mivel pedig létezik egy olyan – korábban, magyar kutatókkal közösen kidolgozott és az Amerikai Gyógyszerhatóság, az FDA által ajánlott – módszer, amellyel mesterséges körülmények között lehet modellezni az emberi szervezetben lejátszódó citokinvihart, a terápiát azon is sikerrel tesztelte. A magyar biológus-immunológus ezért

egészen biztos abban, hogy az általa kidolgozott kombinált terápia hatékonyságát a klinikai vizsgálatok is igazolják majd.

Ezeket viszont már szeretné Magyarországon végeztetni, miként a reménybeli gyógyszer előállítását, kiszerelését, csomagolását, értékesítését is. A kutató elmondta: telefonon egyeztetett Jakab Ferenccel, a magyarországi koronavírus-munkacsoport vezetőjével, akivel abban maradtak, felveszik a kapcsolatot a nemzetközi klinikai vizsgálatokat támogató nagy európai (páneurópai) nonprofit szervezet magyarországi központjával. Ezt Jakab Ferenc is megerősítette a Magyar Nemzetnek. A terápia iránt egyetemi kutatóhelyek és befektetési alapok is érdeklődnek az Egyesült Államokban.

Baranyi szerint a kombinált készítmény egy szintén általa kidolgozott eljárással rendkívül költséghatékonyan és könnyen előállítható, ezért egészen minimális alapanyagból nagyon nagy mennyiségű infúziót lehet gyártani. A gyorsan, nagy mennyiségben és olcsón előállítható kombinált infúziós terápia klinikai vizsgálata pedig akár már két héten belül megkezdődhetne.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×