INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

koronavírus

gyermek

fiatal

betegség

Kisdiákok állnak sorban egymástól biztonságos távolságra egy szöuli általános iskola ebédlője előtt 2020. május 27-én. Dél-Koreában újranyitottak a koronavírus-járvány miatt még zárva tartó óvodák, valamint az általános és középiskolák.

Így hat a gyermekek szervezetére a koronavírus

Infostart / MTI

A gyermekek és a fiatalok körében sokkal kisebb a valószínűsége a súlyos koronavírus-megbetegedésnek, mint a felnőtteknél, a fertőzés okozta gyermekkori halálozás pedig rendkívül ritka

Brit kutatók frissen publikált tanulmányukban 138 brit kórház Covid-19-ben szenvedő pácienseinek adatait elemeztél. Mint kiderült, a betegek kevesebb mint 1 százaléka volt gyermek és közülük is kevesebb mint 1 százalék - hat gyermek - halt meg. Az elhunytak már a koronavírus-fertőzés előtt is súlyos betegek voltak vagy valamilyen rendellenességben szenvedtek.

"Elég biztosak lehetünk abban, hogy a Covid-19 nem jár súlyos következményekkel a gyerekekre nézve vagy legalábbis nem jelentős mértékben"

- fogalmazott Malcolm Semple, a Liverpooli Egyetem professzora, a kutatás egyik vezetője. A Covid-19-ben megbetegedett gyerekek körében ritkán alakul ki súlyos állapot és a halálozás elenyészően ritka. A szülők megnyugodhatnak, hogy gyerekeik nincsenek veszélyben, ha visszatérnek az iskolába - fűzte hozzá a kutató.

A koronavírus-járvány terjedésével kapcsolatos globális adatok szerint világszerte

a megbetegedések 1-2 százaléka jut a gyerekekre.

A jelentett fertőzések túlnyomó többségében a gyerekek tünetei enyhék vagy nincsenek is tüneteik, halálozás pedig elvétve fordul elő.

A tanulmány szerint a megbetegedett gyerekeknél a tünetek között szerepelhetnek a Covid-19 olyan ismert tünetei mellett, mint a láz, a légszomj és a köhögés

  • torokfájás,
  • nátha,
  • hányás,
  • hasi fájdalom,
  • hasmenés,
  • kiütések.

A BMJ orvosi folyóiratban közölt tanulmányhoz 651 kisbaba és 19 év alatti gyermek adatait elemezték, akik január 17. és július 3. között kerültek kórházba Covid-19 miatt.

A hat elhunyt gyermek mindegyikének súlyos kísérőbetegségei voltak a kutatók szerint.

Mint írták, a halálozási arány így is sokkal alacsonyabb volt az adott időszakban a betegség miatt kórházba került, összes - 0-106 éves - korcsoportra vetített 27 százalékos aránynál. Miközben a gyerekeknél kicsi a valószínűsége a súlyos Covid-19 kialakulásának, a kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a fekete etnikumú és az elhízott gyermekek jobban érintettek, ahogy azt korábban a felnőttek körében végzett kutatások is igazolták.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/YNA/Yonhap
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018