eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Bixabay.com

Madarakban költöznek új vízekbe a halak

Debreceni kutatók kiderítették, hogy a vízimadarak által elfogyasztott halikrák egy része képes túlélni a tápcsatornán vezető utat, és egy eredetétől távoli vízben kikelni, ezért jelenhetnek meg új halfajok elszigetelt tavakban és belvizekben.

Az Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézetének Vizes Élőhelyek Funkcionális Ökológiai Kutatócsoportja tisztázta, hogy miként jelenhetnek meg halak emberi beavatkozás nélkül például egy más vizektől elszigetelt frissen kiásott kerti tóban. Tudományosan is alátámasztották a kutatók, hogy a halak vándorlásáért a vízimadarak a felelősek – írja a hirado.hu.

A feltételezések szerint az ikra nemcsak a madár lábára, tollazatára tapadva jut el egyik tóból a másikba, hanem úgy is, hogy a madár megeszi a halpetét, amely a tápcsatornán keresztülhaladva, majd hosszú órákkal később kiürülve sértetlenül landol egy másik vízen.

A madarak az ikra elfogyasztása és ürítése között nagy távok megtételére képesek, így könnyen előfordulhat, hogy egy tó, aminek a közelében sem találni más víztestet, egyik hétről a másikra benépesül. A kísérlet során arra a kérdésre, hogy életképes állapotban maradhat-e az ikra miután áthaladt egy madár emésztőrendszerén, a válasz: igen.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×