eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az új koronavírus mikroszkópikus képe alapján megformázott bonbonok egy erfurti cukrászdában a koronavírus világjárványának idején, 2020. április 4-én.
Nyitókép: MTI/AP/dpa/Michael Reichel

Jó hírek a vakcinakutatás világából

Biztatóan emelkedő antitestszintről adott számot az egyik, emberekkel tesztelt vakcinajelölt korai tesztelési fázisából a Moderna biotechnológiai cég.

Jól szerepelt az mRNA-1273 jelű készítmény egy korai, első fázisú teszten, amelyben összesen 45 alanynak adtak be eltérő mennyiséget a szerből, és már az első, kisebb dózistól 15 napon belül kimutathatóan nőtt a résztvevők antitestszintje - írta a Live Science nyomán a 24.hu. A Moderna biotechnológiai cég által fejlesztett vakcina abban is újat hoz, hogy a hírvivő RNS (mRNS) segítségével veszi rá a sejteket, hogy olyan fehérjetüskéket alkossanak, melyek segítségével a koronavírus a sejtekre támad. Elméletileg az immunrendszer így olyan antitesteket hoz létre, melyek képesek megakadályozni a későbbi fertőzést.

A kísérletben egyébként az alanyokat 3 csoportba osztották. Az első csoport 25, a második 100, a harmadik pedig 250 mikrogrammnyit kapott a készítményből, majd egy hónappal később egy újabb adagot kaptak mindhárom csoportban.

Két héttel a második, 25 mikrogrammos dózis után az első csoport alanyaiban nagyjából akkora antitest szintet tudtak kimutatni, mint azokban, akik felépültek a koronavírus fertőzésből.

A 100 mikrogrammos csoportban a kimutatott antitestszint az aktív fertőzött, és épp a betegséggel küzdők szintjéhez volt hasonló. A harmadik csoport eredményei még nem ismertek.

Ugyanakkor ez csak a vírus megjelenéséhez köthető antitestek szintjét jelenti, igaz, azt is vizsgálták, hogy a vírust semlegesítő antitestek szintje hogyan alakul. Eddig 8 ember - négyen a 25, négyen 100 mikrogrammos csoportból lettek kiválasztva - eredményei ismertek. Mindkét csoportból vizsgált alanyok esetében azt találták, hogy ez a fajta antitest szint akkora, vagy magasabb, mint a Covid-19-ből felgyógyult betegeké. Az egérkísérleteknél ehhez képest a vírus szaporodását meggátló szintet mértek.

A Moderna szerint egyik alanynál sem észleltek komoly mellékhatásokat, eddig mindössze az injekció helyének bepirosodásáról, fejfájásról és influenzaszerű tünetekről számoltak be a résztvevők. A beszámolóban ugyanakkor kiemelik, hogy a védőoltás tesztelése még igen korai szakaszban jár, és rengeteg további kísérletezésre lesz még szükség.

A következő, már engedélyezett körbe 600 embert fognak bevonni, és már toborozzák az önkénteseket a júliusra tervezett harmadik tesztelési fázishoz is, amelynek adatait a vakcina jobb működésének megértéséhez és a megfelelő dózis kiválasztásához kívánják felhasználni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Magyarországon 2022-ben a krónikus betegségek okozta halálesetek között a negyedik leggyakoribb volt a májbetegség. A krónikus májbetegek száma világszerte eléri a másfél milliárdot, és évente mintegy kétmillió ember hal meg ilyen betegség következtében – mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának munkatársa abból az alkalomból, hogy idén is megtartják április 19-én a máj világnapját.

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×