INFORÁDIÓ 
2020. május 31. vasárnap
Angéla, Petronella

koronavírus

vakcina

kutatás

klinikai teszt

gyógyszeripar

Az új koronavírus mikroszkópikus képe alapján megformázott bonbonok egy erfurti cukrászdában a koronavírus világjárványának idején, 2020. április 4-én.

Jó hírek a vakcinakutatás világából

Infostart

Biztatóan emelkedő antitestszintről adott számot az egyik, emberekkel tesztelt vakcinajelölt korai tesztelési fázisából a Moderna biotechnológiai cég.

Jól szerepelt az mRNA-1273 jelű készítmény egy korai, első fázisú teszten, amelyben összesen 45 alanynak adtak be eltérő mennyiséget a szerből, és már az első, kisebb dózistól 15 napon belül kimutathatóan nőtt a résztvevők antitestszintje - írta a Live Science nyomán a 24.hu. A Moderna biotechnológiai cég által fejlesztett vakcina abban is újat hoz, hogy a hírvivő RNS (mRNS) segítségével veszi rá a sejteket, hogy olyan fehérjetüskéket alkossanak, melyek segítségével a koronavírus a sejtekre támad. Elméletileg az immunrendszer így olyan antitesteket hoz létre, melyek képesek megakadályozni a későbbi fertőzést.

A kísérletben egyébként az alanyokat 3 csoportba osztották. Az első csoport 25, a második 100, a harmadik pedig 250 mikrogrammnyit kapott a készítményből, majd egy hónappal később egy újabb adagot kaptak mindhárom csoportban.

Két héttel a második, 25 mikrogrammos dózis után az első csoport alanyaiban nagyjából akkora antitest szintet tudtak kimutatni, mint azokban, akik felépültek a koronavírus fertőzésből.

A 100 mikrogrammos csoportban a kimutatott antitestszint az aktív fertőzött, és épp a betegséggel küzdők szintjéhez volt hasonló. A harmadik csoport eredményei még nem ismertek.

Ugyanakkor ez csak a vírus megjelenéséhez köthető antitestek szintjét jelenti, igaz, azt is vizsgálták, hogy a vírust semlegesítő antitestek szintje hogyan alakul. Eddig 8 ember - négyen a 25, négyen 100 mikrogrammos csoportból lettek kiválasztva - eredményei ismertek. Mindkét csoportból vizsgált alanyok esetében azt találták, hogy ez a fajta antitest szint akkora, vagy magasabb, mint a Covid-19-ből felgyógyult betegeké. Az egérkísérleteknél ehhez képest a vírus szaporodását meggátló szintet mértek.

A Moderna szerint egyik alanynál sem észleltek komoly mellékhatásokat, eddig mindössze az injekció helyének bepirosodásáról, fejfájásról és influenzaszerű tünetekről számoltak be a résztvevők. A beszámolóban ugyanakkor kiemelik, hogy a védőoltás tesztelése még igen korai szakaszban jár, és rengeteg további kísérletezésre lesz még szükség.

A következő, már engedélyezett körbe 600 embert fognak bevonni, és már toborozzák az önkénteseket a júliusra tervezett harmadik tesztelési fázishoz is, amelynek adatait a vakcina jobb működésének megértéséhez és a megfelelő dózis kiválasztásához kívánják felhasználni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/dpa/Michael Reichel
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018