eur:
392.84
usd:
368.36
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Budapest, 2012. április 2.Érdeklődő egy preparált tüdőt nézi a Bodies Revealed (Feltárt testek) elnevezésű tárlaton a VAM Design Centerben, ahol 1700 m2-en, 9 teremben, kilenc furgonnal érkezett 15 testet és több mint 200 testrészt, egészséges és beteg szervet nézhetnek meg a látogatók. A Bodies2 kiállítás az ismeretterjesztésre és az oktatásra helyezte a hangsúlyt, arra világít rá, hogy az egészségtelen életmódnak milyen következményei vannak az emberi testben.
Nyitókép: MTI Fotó: Kallos Bea

Maradandó tüdőroncsolódást is okozhat a koronavírus - és ez még nem minden

A fertőzötteknél apró vérrögöcskék indulnak el az erekben, amelyek ki tudja, hol állnak meg - fogalmazott az Infostart kérdésére Müller Cecília.

Egyre alaposabban megismeri a tudomány a koronavírus-fertőzés következményeit, a közvélemény is sokat tanult az utóbbi hetekben például a citokinviharról.

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján pedig sorra is került az Infostart kérdése: a koronavírus mely testrészeket támadja meg, okoz-e maradandó elváltozásokat?

"Valóban egyre több ismeretünk van a koronavírusról mint kórokozóról, a klinikumáról, a tüneteiről, a kezelési módokról, a diagnosztikáról – ahogy halad előre a járvány, egyre több ismeret gyűlik össze, kutatások is folynak. A gyulladásos és a már korábban említett fokozott immunreakció, a citokinvihar mellett egy

véralvadási zavar

is keletkezik a szervezetben" - fejtette ki Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Mint ecsetelte, "több, sok szervet" érinthet és el is ér ilyenkor a megbetegedés, amit "apró, pici vérrögök, trombusok" okoznak, ebből következnek a tünetek is.

"Többen kérdezik,

bőrtünetekkel is jár-e a fertőzés: igen, járhat, mert a bőrben is jelen lehetnek ezek a pici trombusok."

A több szervi elégtelenségnek is egyik oka az, hogy a kis méretű képződmények, vérrögöcskék "elsodródnak az érpályában", így akármelyik szervben károsodást tudnak okozni.

"Ennek sajnos maradandó károsodás is lehet az eredménye; az esetek egy részében, szerencsére ritkán, de előfordul ilyen, ez azzal jár, hogy a tüdőkapacitás csökken. Lefordítva: meggyógyul az illető, de hiába tudott korábban a második emeletre felszaladni, ezután már az elsőnél meg kell állnia. Ezt az okozza, hogy a légzőfelület aktív részét kötőszövet foglalja el, ami a légzésben így nem tud részt venni" - tette hozzá Müller Cecília.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×