eur:
393.54
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Balaton-felvidéki Nemzeti Park/Preiszner Bálint

Évek óta nem láttak ilyen állatot Magyarországon, most be is fogták

Áprilisban két példányt is találtak belőle.

2020. április 22-én, a Föld Napján, Tihanyban a Külső-tónál egy csíkosfejű nádiposzáta (Acrocephalus paludicola) került a gyűrűzők hálójába, számolt be az esetről a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. Hétfőn egy újabb példányt találtak a Győr-Moson-Sopron megyei Csornán.

A csíkosfejű nádiposzáta az 1970-es évektől növekvő számú fészkelő madár volt a Hortobágyon, azonban a kétezres évek közepére állománya csökkent, és

2011-re el is tűnt.

Mióta nem fészkel hazánkban ez a faj, a mostani a harmadik előfordulási adata. Ez a madár az egész világon veszélyeztetett, hazánkhoz hasonlóan eltűnt Oroszországból és Lettországból, jelenleg csak Litvániában, Lengyelországban, Fehéroroszországban, valamint Ukrajnában fészkel.

Vonulása érdekes, úgynevezett hurokvonulás, ami azt jelenti, hogy őszi és tavaszi útvonala jelentősen eltérő. Kelet-európai fészkelőhelyéről a Balti-tenger, Északi-tenger és az Atlanti-óceán partját követve jut el a Szenegál-folyó torkolatvidékén lévő telelőhelyére. Tavasszal azonban „rövidít”, a Földközi-tenger nyugati medencéjét átszelve az európai kontinensen keresztül éri el költőhelyét. Nagy valószínűséggel egy ilyen, a fészkelőhelyére igyekvő példányt sikerült megfogni, majd gyűrűzés után szabadon engedni.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×