INFORÁDIÓ 
2020. október 23. péntek
Gyöngyi

koronavírus

terjedés

járvány

Utasok egy vuhani metróállomáson 2020. március 28-án. A hatóságok részlegesen újraindították a tömegközlekedést a koronavírus-járvány eredeti gócpontjának számító kínai nagyvárosban.

Gyűlnek a bizonyítékok: kevés a 2 méteres távolság

Infostart

Lehet az akár 7-8 is - vagy még több. A szakmai álláspont nem egységes, de sokak szerint az "egy-két méteres" modell elavult módszeren alapszik.

Noha itthon másfél-két méterben határozzák meg a szakemberek a szükséges és biztonságos távolságtartást, egyre több egészségügyi tanulmány állítja, hogy ez kevés. Mint a Qubit ezeket szemléző összeállításában olvasható, elképzelhető, hogy a koronavírus 4 métert is képes "utazni" a levegőben kóválygó apró részecskéken.

Az egyik tanulmányt jegyző kutatók egy 10 nap alatt megépített kínai kórházban vizsgáltak kórtermeket és irodákat február 19. és március 2. között. A levegőből egy speciális SASS 2300 típusú készülékkel, a padlóról, a számítógépes egerekről, a szemetesekről, a korlátokról és a betegek maszkjairól nedves, steril tamponokkal vettek mintát.

Az intenzív osztályon használt egerekről származó minták 75 százaléka, a padlóról vett minták 70 százaléka bizonyult pozitívnak, és az ottani egészségügyi dolgozók felének cipőtalpán mutatták ki

a koronavírust, ami szerintük felveti annak lehetőségét, hogy a kórokozó az ápolók és az orvosok cipőtalpán is képes utazni.

Egy másik kutató szerint a mostani koronavírus-járvány idején a távolságtartásra vonatkozó javaslatok elavult, az 1930-as években kidolgozott modellen alapulnak. A modern áramlástani modellek szerint ugyanis egy erős tüsszentés után „a különböző méretű patogénhordozó cseppek 7-8 méteres távolságba is eljuthatnak”.

Ugyanerre jutott a múlt héten az Infostarton is bemutatott belga-holland tanulmány is.

De tény: a tudósok között nincs ebben egyetértés.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Costfoto/YFC
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018