INFORÁDIÓ 
2020. április 3. péntek
Buda, Richárd

koronavírus

iot

láz

térkép

Okoslázmérőkkel jelzik előre a járvány útját

Okoslázmérőkkel jelzik előre a járvány útját

Infostart

Eddig nagyjából kétmillió emberről van naponta frissülő hőmérséklet adata egy okoslázmérő gyártással foglalkozó vállalkozásnak az Egyesült Államokban, és kiderült, az adatok térképes felhasználása jól előrejelzi a influenzajárványokat. Most a koronavírus terjedésére figyelmeztetnek.

Gyakorlatilag valós idejű információkkal rendelkezik egy okoslázmérőket gyártó cég, a Kinsa Health az Egyesült Államokban mintegy kétmillió embernek az egészségi állapotáról kapcsolatban, mivel az okoslázmérők által a felhőbe feltöltött adatokból az aktuális helyzetet mutató térképet lehet felépíteni - írta a New York Times nyomán a G7.hu. Az okoslázmérő egy telefonos applikációhoz továbbítja az adatokat, amelyeket a felhasználók a tüneteikkel együtt feltölthetnek egy központi adatbázisba. A cég valós idejű, anonimizált adatokból készülő térképe az influenzával kapcsolatban már bizonyított, többnyire két héttel az amerikai járványügyi hatóság, a CDC hivatalos bejelentése előtt pontosan előrejelzik a járvány útját. A Kinsa pedig akár napi bontásban is képes prognosztizálni, hogy épp melyik állam melyik megyéjében várhatóak a lázas megbetegedések.

A cég szerint valós időben képesek követni a koronavírus fertőzést is, a lázmérők adatait korai figyelmeztetésként kezelve.

Erre az amerikai járványügyi hatóság, a CDC sem volt képes, és világszerte küzdenek az egészségügyi hatóságok a tesztelési kapacitások szűkösségével.

A Kinsa adattudósai a mostani lázmérésekből bejövő adatokat összevetették a korábbi évekre jellemző influenza adatokkal, és azokat a megbetegedéseket kezelik korona-gyanús “atipikus” eseteknek, amelyeket nem magyaráz az influenza-előrejelzésük. “Nem tudjuk biztosan megmondani, hogy a különösen nagy számú lázas megbetegedések esetében a koronavírusról van-e szó, de úgy véljük, hogy ezek a legkorábbi jelei annak, ha valahol megjelent a fertőzés” – tette hozzá Singh.

A Kinsa legfrissebb térképén már látható, hogy a most megjelenő lázas betegek főleg azokon a helyeken találhatóak, ahol az elmúlt napokban több koronavírus-fertőzést is regisztráltak.

A lehetőséget üdvözölték az amerikai egészségügyi szakemberek is.

“Ha ez az eszköz képes rá, hogy megmondja, hol jöhetnek létre új lázgócok, azt is tudjuk, hova kell odasietni a koronavírus tesztekkel” – tette hozzá dr. Peter J. Hotez, a houstoni Baylor College of Medicine dékánja. Bejnamin Dalziel, az Oregon State University betegségek modellezésével foglalkozó munkatársa szerint a Kinsa adatbázisa “magasan a legjobb minőségű adatkészlet, amivel valaha dolgoztam” – mondta a szakember. “Az eredményeink pedig arra utalnak, hogy ezekkel az adatokkal akár 12 héttel előre tudjuk prognosztizálni például az influenza terjedését.”

A cég egyébként az adatokat általában először megbízható orvosi szaklapoknak adja ki ellenőrzésre. Most azonban a koronavírus miatti vészhelyzet, illetve az Egyesült Államokban is kihirdetett szükségállapot miatt az adatokat és térképeket hamarabb nyilvánosságra hozták.

A New York Times megkérdezte a cégről a CDC illetékeseit is, akik azt mondták, bár hivatalosan nem működnek együtt a Kinsa Health-tel, de nagyra értékelik a tevékenységüket.

A cég egyébként a járvány miatt a gyártókapacitást feszegető kereslettel találkozik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018