eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Korszakalkotó tanulmány a rákbetegségekről

Több mint ezer tudós építette fel a daganatos betegségek eddigi legteljesebb profilját. A tanulmány teljesen megváltoztathatja a rák kezelését - adta hírül a BBC News.

A Pan-Cancer Analysis of Whole Genomes Consortium (PCAWG) nevű projektben közreműködő tudósok a rákbetegséget egy olyan százezer darabos kirakóshoz hasonlították, amelynek darabjai eddig 99 százalékban hiányoztak. A Nature folyóiratban publikált tanulmányuk azonban szinte teljes képet nyújt az összes daganatos betegségről.

A PCAWG tanulmánya 38 ráktípus 2658 daganatának teljes genetikai kódját elemezte. Ennek köszönhetően

minden páciens rákbetegsége személyre szabhatóan kezelhető lesz, illetve lehetővé válik, hogy az eddigieknél korábban ki lehessen mutatni a daganatos betegség kialakulását.

"A rák kialakulása nagymértékben sejtjeink normális öregedésének szerencsétlen következménye. A betegség ezen molekuláris fejlődésének teljes megértése az első lépés afelé, hogy azonosítsuk célpontokat a korai észleléshez és esetleg a kezeléshez" - hangoztatta Moritz Gerstung, az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium Bioinformatikai Intézetének vezetője.

Lincoln Stein, az Ontario Rákkutató Intézet tudósa elmondta, hogy

az orvosok mindeddig a páciensek egyharmadánál sötétben tapogatóztak, és nem tudták megállapítani, hogy a beteg sejtjei miért váltak rákossá.

Harminchét ország tudósai több mint egy évtizeden át dolgoztak a rákos megbetegedések feltérképezésén. A munka, amelyet 22 tudományos kiadványban publikáltak, megmutatja, hogy a rákbetegség nagyon összetett, sok ezernyi különböző mutáció okozhatja.

A kutatás feltárta, hogy az emberek daganatos betegsége átlagosan négy-öt alapvető mutációt tartalmaz, amelyek elősegítik a rák növekedését. Ezek a betegség potenciális "gyenge pontjai", s a kezelésben éppen ezeket a mutációkat kell támadni.

"Végeredményben ezt a technológiát arra akarjuk használni, hogy személyre szabott kezelést tudjunk meghatározni minden egyes páciens esetében" - magyarázta Peter Campbell, a Wellcome Sanger Intézet tudósa.

Ugyanakkor az is kiderült a tanulmányból, hogy a rákos megbetegedések 5 százalékánál nem találtak olyan mutációt, amely a betegség kialakulását elősegítette. Ennek megoldásán a kutatóknak még tovább kell dolgozniuk.

A tudósok a mutációk "karbonos kormeghatározását" is kifejlesztették.

Kiderült, hogy a daganatos betegségek több mint ötöde a felfedezése előtt évekkel, esetleg évtizedekkel korábban kezdődött.

"Létrehoztuk a genetikai mutációk első idővonalát a különböző ráktípusoknál. Ez lehetővé teszi, hogy olyan diagnosztikai eljárásokat dolgozzunk ki, amelyek révén sokkal hamarabb fel lehet fedezni a rák jeleit" - mondta el Peter Van Loo, a Francis Crick Intézet tudósa.

A kutatás útmutatással szolgálhat, hogy melyek azok a mutációk, amelyeket biztonsággal figyelmen kívül lehet hagyni, és melyek azok, amelyek daganatos betegség kialakulásához vezetnek.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×