eur:
392.87
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: bodega crusoe tresure

Egyre extrémebb borkészítési kísérletek indulnak

Égen-földön, víz alatt - egyre különlegesebb borkészítési kísérletek indulnak a minél különlegesebb ízélményekért. A különlegességeknek pedig egyre élénkebb piaca lesz.

Egy tucat palack bordeaux-i bort küldtek fel a a Nemzetközi Űrállomásra egy évre érlelődni, tudományos kutatás céljából - adta hírül az Euronews. A viccként indult kísérlet végén visszahozzák az üvegeket a Földre, ahol összehasonlítják őket 12 üveg ugyanolyan, de a Földön érlelt borral.

Philippe Darriet, a Boredaux-i Egyetem Bortudományi Intézetének professzora szerint egyedülálló lehetőség megvizsgálni, hogyan hat a mikrogravitáció, a Nap sugárzása a bor összetevőinek fejlődésére.

A bort az űrbe juttató francia-luxemburgi startup, a Space Cargo Unlimited a projektnek a magyarul Borszőlő az űrkísérletben nevet adta. Nicolas Gaume, a startup alapítója szerint a nem mindennapi kísérlettel újfent azt akarják megvizsgálni, hogyan viselkednek különböző élő organizmusok - jelen esetben a borok - az űrben lévő különleges körülmények között.

Az extrém érlelés másik különös helye a tenger mélye. Az elmúlt években - különösen a búvárrégészet fejlődésével - egyre több, akár több száz éve a tenger mélyén pihenő bor és egyéb alkoholos ital vizsgálata, kóstolása, illetve értékesítése kapott széles nyilvánosságot. Egy-egy különlegesebb ital palackja akár több tíz-, illetve százezer dollárért cserélt gazdát. Vélhetőleg ez hozta meg a kedvét néhány kísérletező borásznak, aki mára komoly költségek révén, de jövedelmező üzletet épített a víz alatti borérlelésre.

S hogy mennyire nem a vicckategóriába tartozik a történet, azt az is bizonyítja, hogy a világ egyik legelismertebb borszaklapja, a decanter.com adott hírt arról, hogy 2019 decemberében megrendezték a tengerfenéken érlelt borok első nemzetközi konferenciáját a spanyolországi Bilbaóban. A résztvevő borászok és egyéb borszakértők képet kaphattak a századokat tenger alatt töltött borok vizsgálatainak eredményeiről, illetve arról is, hogyan kell szakszerűen bort érlelni a tengerben - feltéve, ha ezt a dinamikusan fejlődő réspiacot szeretné áruval ellátni a borász.

A konferenciát szervező baszk vállalat, a Crusoe Treasure 10 éve foglalkozik tenger alatti borérleléssel a Bizcayai-öbölben, és meglehetős tapasztalatra tett szert a megfelelő eljárások kidolgozásában. Borászaik tapasztalata szerint a tenger alatti felgyorsul a borok érése, ugyanakkor lágyabb és kiegyensúlyozottabb, komplexebb ízvilágú nedűk készülnek. A cég a különleges ízvilágú borok értékesítése mellett a turizmusban is lát fantáziát.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×