INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

mindszenty józsef

katolikus

monográfia

könyv

Párhuzamos életrajzok: Mindszenty-monográfia jelent meg Prágában

Infostart / MTI

Sorsa sok párhuzamot mutat Josef Beran egykori prágai érsekével.

Mindszenty József bíboros, a XX. századi magyar katolikus egyház egyik legjelentősebb személyiségének életét és munkásságát feldolgozó monográfiát mutattak be csütörtökön Prágában.

Az eredetileg német nyelvű könyv (1978) cseh fordításához Dominik Duka bíboros, prágai érsek, a cseh katolikus egyház feje írt előszót. Magyarul a kötet 1980-ban Münchenben jelent meg Mindszenty bíboros címmel.

Közi Horváth József: Mindszenty bíboros - Hitvalló és mártír című cseh nyelvű monográfiájának ünnepi bemutatóján a prágai érseki palotában Dominik Duka bíboros mellett részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint Boros Miklós prágai magyar nagykövet is.

Dominik Duka méltatásában párhuzamot volt Mindszenty József és Josef Beran prágai érsek szintén tragikus sorsa között.

"Mindszentynek meghatározó érdemei vannak abban, hogy a magyarországi katolikus egyház a nehéz időkben sem árulta el a kereszténységet, a magyar népet" - jelentette ki a prágai érsek.

Rámutatott arra, hogy Mindszenty 1956-os szerepvállalásával "nem csak a magyar egyház, hanem a magyar politika, a magyar nemzeti történelem fontos szereplője is volt".

"Mindszenty József a ma embere számára is példakép lehet" - hangsúlyozta a cseh katolikus egyház vezetője.

Soltész Miklós beszédében elmondta: Mindszenty és Beran érsekek mellett több kelet-európai egyházi személyiségnek is nagyon nehéz sorsa volt. A különböző életutak egy dologban azonosak: mindnyájan az emberiségért, a humán értékekért emelték fel szavukat úgy a második világháború, mint a kommunista rendszer idején is.

A könyvbemutatón rövid előadások is elhangzottak a Mindszenty József és Josef Beran érsekek munkásságáról, életpályáik közti párhuzamokról.

A könyvet a prágai székhelyű Demokrácia és Kultúra Tanulmányi Központ adta ki Anna Halasová fordításában. Szerzője, Közi Horváth József (1903-1988) katolikus pap a második világháború után a kommunista rendszer elől Nyugatra menekült magyar egyházi emigráció egyik központi alakja volt.

A címlapról ajánljuk

Elhunyt Szilvágyi Sándor

Életének 57. évében vasárnap este elhunyt Szilvágyi Sándor Artisjus- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018