eur:
393.13
usd:
367.07
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: YouTube/BBC Earth

Nagy kincs miatt került veszélybe a tengeri homályzóna

200-1000 méteres tenger alatti mélységben húzódik a mezopelágikus, más néven homályzóna. Ahogy fejlődik a technika, úgy a tudósok mellett a halászok is közelebb kerülnek a mélység élővilágához.

A homályzónáról még mindig nagyon kevés tudományos információ áll rendelkezésre. A kezdeti szonáros vizsgálódásokkor úgy tűnt, a tenger mélye mozog, pedig csak a rengeteg ingázó halat érzékelték, amely a mélyebb területekről a felszín közelébe vonul táplálkozni. A mezopelágikus zóna lakóinak viselkedését eddig csak a tengeralattjáró drónok megjelenésével tudták alaposabban tanulmányozni, de sokukról még így sem tudják a kutatók, hogy pontosan hogyan szaporodnak, mivel táplálkoznak, vagy hogy egyáltalán mennyi van belőlük. Csak annyi biztos, hogy nagyon sok - írja a Qubit.

Oceanográfus becslése szerint ugyanis

az itt élő nagyszájúhal-alakúak számítanak a világ legnagyobb számban előforduló gerinceseinek.

Néhány éve még úgy gondolták, hogy csirkéből van a legtöbb a világon: egy amerikai madárrajongó szerint 24 milliárdot tartanak belőlük. A tenger mélyén azonban több billiárd nagyszájúhal-alakú élhet.

A tudósoknak ugyanakkor "bele kell húziuk" a munkába, az oceanográfusok mellett ugyanis

a halászati ipar is élénken érdeklődik a mezopelágikus zóna iránt.

Annak ellenére, hogy már az itt élő halak gyomrában is találtak műanyagot, a homályzóna a Föld kevés megmaradt érintetlen vadonjai közé tartozik. Az innen kitermelt halakból pedig leginkább haleledel és egyéb készítmények lesznek.

A Greenpeace szerint azonban a mélyben meginduló rákászat és halászat veszélybe sodorja az ökoszisztémát, elsősorban az sarki élővilágot, és felborítja a táplálkozási láncot, ami ebben a közegben különösen összetettnek tűnik. Ha pedig e sérülékeny ökoszisztéma tápláléklánca jóvátehetetlenül felborulna, annak hatását az egész bolygó megérezné.

A cél szerepel az ENSZ klímavédelmi tervében is

A homályzóna fontos szerepet játszik a szén megkötésében is, ezért, illetve az emberi tevékenység által többé-kevésbé érintetlen környezet fenntartása érdekében szorgalmazzák azt a kutatók, hogy minél nagyobb területet nyilvánítsanak védettnek a partoktól távol. Ez a cél szerepel az ENSZ klímavédelmi tervében is: az eddigi tárgyalások során ugyan nem sikerült megegyezni, de a tervek szerint 2020 tavaszán tető alá hozzák a megállapodást.

Porter Hoagland, a Woods Hole Óceanográfiai Intézet (WHOI) kutatója szerint

már egy évtizede tárgyalnak a fokozottabb óceánvédelemről.

Jelenleg az óceánok csupán 1 százaléka védett, ezt az arányt 2030-ra 30 százalékra emelné a WHOI. Hoagland szerint az, hogy még időben felismerték a mezopelágikus zóna fontosságát és sebezhetőségét, olyan lehetőség, amely csak egyszer adatik meg: az emberek esélyt kaptak arra, hogy időben lépjenek a terület védelmében.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×