eur:
389.51
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Gemini Observatory/NSF/AURA

Csillagközi vendég érkezett a Naprendszerbe

Az elsőként érkezett, sajátos alakú Oumuamua neve már sokaknak ismerős lehet, most pedig a második objektum tartja lázban a tudósokat.

A 2017-ben felfedezett Oumuamua az első ismert üstökös, amely a csillagközi térből érkezett a Naprendszerbe. A Nemzetközi Csillagászati Unió Kisbolygóközpontja a múlt héten bejelentette, hogy csillagászai valószínűleg felfedezték a második csillagközi objektumot, amit az ember valaha észlelt - írta a Qubit.

Gennagyij Boriszov krími amatőr csillagász augusztus 30-án elsőként fedezte fel a tárgyat, amelyet előzetesen el is nevezett C/2019 Q4 (Borisov) üstökösnek. A későbbi megfigyelések arra utaltak, hogy a tárgy hiperbolikus pályán halad, ami azt is jelenti, hogy sebessége megengedi, hogy kiszabaduljon a Naprendszer gravitációs mezejéből, ez pedig arra utal, hogy nem a Naprendszerből származik.

„A felfedezésben az a legizgalmasabb, hogy az új vendég összevethető az Oumuamuával”, azzal a szivarszerű kisbolygóval, amely az első ember által érzékelt csillagközi űrtárgy volt Naprendszerünkben – mondta a Gizmodónak Matthew Holman, a Kisbolygóközpont igazgatója.

A C/2019 Q4 (Borisov) csillagközi eredetét még további vizsgálatoknak kell megerősítenie, de a kutatók máris elkezdtek gondolkodni rajta, milyen különbségek lehetnek az Oumuamua és az új látogató között.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×