INFORÁDIÓ 
2020. június 4. csütörtök
Bulcsú

naprendszer

űrkutatás

oumuamua

Csillagközi vendég érkezett a Naprendszerbe

Csillagközi vendég érkezett a Naprendszerbe

Infostart

Az elsőként érkezett, sajátos alakú Oumuamua neve már sokaknak ismerős lehet, most pedig a második objektum tartja lázban a tudósokat.

A 2017-ben felfedezett Oumuamua az első ismert üstökös, amely a csillagközi térből érkezett a Naprendszerbe. A Nemzetközi Csillagászati Unió Kisbolygóközpontja a múlt héten bejelentette, hogy csillagászai valószínűleg felfedezték a második csillagközi objektumot, amit az ember valaha észlelt - írta a Qubit.

Gennagyij Boriszov krími amatőr csillagász augusztus 30-án elsőként fedezte fel a tárgyat, amelyet előzetesen el is nevezett C/2019 Q4 (Borisov) üstökösnek. A későbbi megfigyelések arra utaltak, hogy a tárgy hiperbolikus pályán halad, ami azt is jelenti, hogy sebessége megengedi, hogy kiszabaduljon a Naprendszer gravitációs mezejéből, ez pedig arra utal, hogy nem a Naprendszerből származik.

„A felfedezésben az a legizgalmasabb, hogy az új vendég összevethető az Oumuamuával”, azzal a szivarszerű kisbolygóval, amely az első ember által érzékelt csillagközi űrtárgy volt Naprendszerünkben – mondta a Gizmodónak Matthew Holman, a Kisbolygóközpont igazgatója.

A C/2019 Q4 (Borisov) csillagközi eredetét még további vizsgálatoknak kell megerősítenie, de a kutatók máris elkezdtek gondolkodni rajta, milyen különbségek lehetnek az Oumuamua és az új látogató között.

Nyitókép: Gemini Observatory/NSF/AURA
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018