INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 27. vasárnap
Adalbert

hold

almár iván

csillagászat

űrutazás

mtv

Houston, itt a Nyugalom Bázis. A Sas leszállt – így emlékszik a magyar űrkutató

"Houston, itt a Nyugalom Bázis. A Sas leszállt" – így emlékszik a magyar űrkutató

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Szombaton lesz 50 éve, hogy először ember lépett egy idegen égitestre. Almár Iván csillagász, űrkutató, akadémikus volt az egyik közvetítője a Holdra szállásnak a Magyar Televízióban. Szombaton a Vasarely Múzeum Holdmúzeum című tárlatához kapcsolódva beszélgetést szerveznek a csillagásszal, aki élményeiről az InfoRádiónak is beszámolt.

Dr. Echter Tibor orvosezredes, akivel a Központi Asztronautikai Szakosztály vezetésben dolgozott együtt akkoriban, szólt a csillagásznak, hogy a televízió közvetíteni fogja a Holdra szállást, és hogy vállalná-e vele szakértőként, hogy ebben részt vesz – idézte föl Almár Iván. Szerencsére a tévé az Egyesült Államok budapesti követségéről megszerezte azt a menetrendet, hogy mikor, mi fog történni, ebből egy-egy példányt egy nappal a közvetítés előtt vehették kézbe - tette hozzá az űrkutató.

1969. július 20-án

élőben közvetítették, amikor a holdkomp, vagyis a Sas leszállt, majd egy hosszabb szünet következett,

amennyiben nem lehetett tudni, hogy mikor engedik az űrhajósokat kiszállni a járműből. Várható volt, hogy ez késő éjszakára húzódik. Miután a landolás magyar idő szerint este 8-9 óra körül volt, a magyar televízió hosszas habozás után végül úgy döntött, hogy felveszik a Holdra lépést, és majd másnap reggel 7 órakor, egy rendkívüli adás keretében kommentálhatják a kilépést, ami valójában éjjel 3 órakor történt, mesélte Almár Iván.

Az akadémikus a Holdra szállásról készül felvételekkel kapcsolatban megjegyezte, első alkalommal nem volt tudható, hogy a rendkívül furcsa fényviszonyok mellett – nagyon erős napsütés, éles határok, a szórt fények hiánya –, hogyan kell a kamerákat beállítani a jó képekhez. Ezt későbbiekben jól megtanulták. A felvételeket egy, a holdkomp egyik lábára szerelt videokamerával készítették, amit a jármű lépcsőjére irányítottak. "Amikor valaki rálépett a lépcsőre, akkor az bekapcsolt, az vette föl automatikusan ezeket a perceket" – magyarázta az űrkutató.

Magyarországon akkoriban

általános lelkesedés volt tapasztalható a Holdra szállást tekintve,

amiben több minden is közrejátszott, fogalmazott a csillagász. Egyrészt az emberek akkoriban szkeptikusan fogadták a Szovjetunió űrsikereit, pedig voltak. Miután ezekről újságcikkek szóltak, emiatt nem lett részük az eseményekben, másfelől megvolt a szovjet propagandával kapcsolatos tapasztalatok. Amerikával szemben ez a probléma nem volt, és azáltal, hogy világszerte milliók követték a televízióközvetítéseket egyidejűleg, ennek végre részeseivé válhattak az emberek, emelte ki Almár Iván.

"Részesei lettek az emberek ennek a fantasztikus eseménynek, hogy először az emberiség történelmében egy ember, egy élőlény egy idegen égitestre eljut. Ezt azért akkor is felfogta mindenki, nem csak a csillagászok. Hogyha van történelmi esemény, akkor ez az" – húzta alá.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

1969-ben is felfogta mindenki, ha van történelmi esemény, akkor ez az
 
Almár Iván a Holdra szállásról
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018