INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 14. péntek
Marcell

hold

holdra szállás

holdfogyatkozás

csillagvizsgáló

apollo–11

mizsér attila

Különleges a keddi nap, este nézzen fel az égre

Különleges a keddi nap, este nézzen fel az égre

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Ma van 50 éve, hogy az Apolló–11 elindult a Hold felé. A Holdra szállás jubileumán pedig este 21 órától részleges holdfogyatkozás lesz megfigyelhető Magyarországon. Az Óbudai Polaris Csillagvizsgáló programokat kínál ez alkalomból, de egész nyáron is várják az érdeklődőket. Fehér Anna Magda kérdezte Mizser Attilát, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkárát.

1969. július 20-a történelmi jelentőségű nap volt, ugyanis az ember először járta be egy idegen égitestnek a felszínét, fogalmazott Mizser Attila az InfoRádiónak, hozzátéve, az Apollo-program során 1972-ig 12-en jártak a Holdon, és több mint 20-an annak térségében.

"Ez azóta is egy felülmúlhatatlan és mindmáig nem meghaladott technikai és tudományos teljesítmény"

– emelte ki.

Bizonyára a Mars-expedíciók és a jubileum miatt is, fél évszázad után érdeklődés mutatkozik a Hold újbóli meghódítása iránt, szinte minden jelentősebb űrügynökség foglalkozik ezzel a kérdéssel, ahogyan az amerikai elnök is arról beszélt nemrégiben, hogy 5 évben belül ismét vissza kellene térni a szomszédos égitestre.

Az ilyesfajta vállalkozás természetesen rengeteg pénzbe került, emiatt szakadt félbe a 70-es évek elején az Apollo-program is, jegyezte meg a Csillagászati Egyesület főtitkára. "Azt mondták, egyrészt túlnyerték magukat a szovjetekkel szemben való űrversenyben, másrészt pedig valóban nagyon költséges program volt."

Mizser Attila szerint a jelenlegi erősebb helyzetben lévő világgazdaságban kitermelhetők lehetnének az expedíciók, kicsit kereskedelmi alapon is, de a különféle tervek egyelőre ígéret szintjén vannak. Nagyon pezseg ez a világ itt és most, de ezek egyelőre még mindig csak tervek, jegyezte meg a szakember.

"Nem úgy vagyunk, mint 1969-ben, amikor nyugtáztuk, hogy leszálltunk a Holdra, hurrá, ünnepelhetünk"

– fogalmazott.

Az 50 éves jubileum napján ráadásul Magyarországon részleges holdfogyatkozás várható.

A természet gondoskodott egy igazi jubileumi eseményről, hogy emlékezzünk az Apollo–11 útjára,

jegyezte meg Mizser Attila. A jelenség kedden 21 órakor fog kezdődni és egészen éjjel 1 óráig fog tartani. A Hold kicsivel több mint fele lesz takarásban.

"Egy egészen furcsa, csorbult teleholdat fogunk látni"

– emelte ki.

Budapesten egyetlen helyszínen, az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban lehet megtekinteni távcső segítségével is a jelenséget, ahol előadást is tartanak az 1969-es Holdra szállásról. A szintén jubiláló, idén 40 éves csillagvizsgáló ezen felül az egész nyári szezonban várja az érdeklődőket a keddi, csütörtöki és szombati napokon 21 órától 23 óráig. Mizser Attila elárulta, az idei nyár főszereplői a Jupiter és a Szaturnusz óriásbolygók lesznek a bemutatóik során.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Egy egészen furcsa, csorbult teleholdat fogunk látni kedden
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018