eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Pixabay.com

Hivatalosan is mentális betegség a videojáték-függőség

Hivatalosan is mentális zavarnak nyilvánította a videojáték-függőséget az Egészségügyi Világszervezet. Ahhoz, hogy ezt betegségnek lehessen nevezni, a szervezet pontos definíciót is alkotott.

A függőség megállapításához a tüneteknek – krónikusan vagy ismétlődően – fenn kell állniuk legalább egy éven keresztül. A függőségben szenvedő elveszíti a kontrollt a játékkal töltött idő felett, minden más iránt elveszíti az érdeklődését. Annak ellenére is fenntartja ezt az életvitelt, hogy tudja, káros az egészségére – tájékoztatott Király Orsolya, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének adjunktusa.

Csak akkor beszélhetünk videójáték-függőségről, ha azt egy képzett pszichológus vagy pszichiáter egy interjú alapján megállapítja

– hangsúlyozta.

Mint mondta: leginkább a kamasz fiúk az érintettek, de nem kizárólag.

A játékok „tökéletesen létrehozott, örömszerző világok”,

melyek nagyon hasonlítanak a való életünkhöz, de jobbak annál, hiszen a célok a képességeinkhez vannak igazítva, és biztosítják az állandó virtuális jutalmazást. De az örömérzet valóságos – magyarázta az okokat a szakértő.

Az, hogy függővé lehet válni a játékoktól, nem jelenti azt, hogy ez feltétlenül be is következik. Az e-sportolni vágyók szüleinek kiemelte: ha úgy tudnak hozzáálni, mint más sportokhoz, nem jelent veszélyt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×