eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Rég túlléptek az egyszerű csalásokon a játékosok

Egyre inkább pénzmosásra használják az online játékokat a nemzetközi csalásokra szakosodott bűnszervezetek. Egyelőre hiányzik a csalások kiszűrésére szolgáló szabályozás: a játékfejlesztők is adósak ezzel, nemhogy a hatóságok.

Már az egyik legnépszerűbb számítógépes játék, a Counter Strike: Global Offensive kiadója szerint is szintet lépett a bűnözés: a Valve ugyanis arra kényszerült, hogy korlátozza a játékosok közötti belső kereskedést, miután úgy találta, hogy szinte minden tranzakciónál kétes forrásból származó pénz mozog - idézte a Financial Times cikkét a Napi.hu.

A számítógépes játékoknál - főleg a közösségi módban, online játszható formában - többnyire lehetősége van a játékosoknak valódi pénzért a játékon belül felhasználható virtuális fizetőeszközt vásárolni, amivel aztán fegyvereket, kiegészítőket, szolgáltatásokat vehetnek az adott világban a karakterük számára. Számos, alapvetően ingyenes és milliók által használt játék üzleti modellje épül arra, hogy e szolgáltatások, termékek kereskedelme adja a valós bevételt, profitot a játékfejlesztőknek.

Épp ez a lehetőség vonzó a bűnözők számára: eléggé elterjedt gyakorlattá vált, hogy a különböző kicsalt banki adatokból szerzett pénzzel vesznek meg a csalók játékon belüli pénzt, vesznek virtuális tárgyakat, amiket más játékosoknak eladnak, a bevételt pedig immár valós pénzzé tudják visszaváltani.

A Financial Times által megszólaltatott hozzáértő szerint maguk a kiadók is adósak a jobb szabályozással, mivel ez a legfőbb oka, hogy ennyire elhatalmasodhatnak a törvénytelen gyakorlatok az egyes játékok saját belső gazdaságában.

"Annyira sok adatot átadnak ezeknek a platformoknak a játékosok. A játékgyártóknak ezek alapján tudniuk kell, ha valami szokatlan megy végbe. A Valve lépése mutatja legjobban, hogy lehetséges a pénzmosási kísérleteket tetten érni, egyben azt is megmutatja, hogy a játékgyártóknak is megvan a maguk felelőssége" - mondta a lapnak Kayla Izenman, a RUSI intézet kutatója, aki egy tanulmányt is írt a témában.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×