eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Világűr, 2018. szeptember 26.A Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáson szolgálatot teljesítő német Alexander Gerst űrhajós Flickr-oldala által 2018. szeptember 26-án közreadott kép a Trami névre keresztelt szupertájfunról szeptember 25-én. Az ötös erősségű trópusi ciklon várhatóan szeptember 30-án éri el Japán és Tajvan térségét. (MTI/EPA/ESA/NASA/Alexander Gerst)
Nyitókép: MTI/EPA/ESA/NASA/Alexander Gerst

Újraindították a Nemzetközi Űrállomás számítógépét

Az üzemzavarnak azért volt a szokottnál nagyobb visszhangja, mert október 11-én, nem sokkal a felbocsátása után kényszerleszállást hajtott végre a Nemzetközi Űrállomásra elindított Szojuz MSZ-10 orosz űrhajó.

Újraindítás után helyreállt a Nemzetközi Űrállomás orosz modulja meghibásodott központi számítógépének működése - közölte Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz orosz állami űripari vállalat vezetője csütörtökön Twitter-bejegyzésben.

A Roszkoszmosz kedden jelentette be, hogy a Zvezda modul három komputerének egyikénél üzemzavar lépett fel, hozzátéve, hogy ez nem jelentett veszélyt sem az állomás működésére, sem pedig a személyzet tevékenységére. A bejelentés szerint a normál ciklogram két csatorna használata mellett is végtelen idejű repülést tesz lehetővé. A Roszkoszmosz szerint a programkészségét veszített komputer újraindítására azért volt szükség, mert a szakemberek szavatolni akarják a Progressz teherűrhajó még ebben a hónapban esedékes üzembiztos csatlakozását.

A hír azért keltett a szokottnál nagyobb érdeklődést, mert október 11-én, nem sokkal a felbocsátása után kényszerleszállást hajtott végre a Nemzetközi Űrállomásra elindított, Szojuz FG rakétával felbocsátott Szojuz MSZ-10 orosz űrhajó, a fedélzetén Alekszej Ovcsinyinnel és Nick Hague-gel. Az orosz és az amerikai űrhajós épségben ért földet az ejtőernyővel fékezett visszatérőkabinban. A Roszkoszmosz szerint a balesetet emberi hiba okozta, a hordozórakétának az első és a második fokozat szétválását jelző szenzora meghibásodott, amikor Bajkonúrban összeszerelték.

Embert szállító orosz űrhajóval legutóbb 35 éve történt baleset a felbocsátáskor.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×