eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Közelebb kerültek a CERN tudósai az "isteni részecskéhez"

Újabb mérföldkőhöz értek az európai részecskefizikai kutatóintézet, a CERN tudósai az isteni részecskeként emlegetett Higgs-bozon vizsgálatában: először sikerült bizonyítaniuk a szétbomlását úgynevezett b-kvarkokra.

A genfi intézmény keddi tájékoztatása szerint eredményeik a részecskefizika standard modelljének újabb megerősítését jelentik. A nagy hadronütköztető (LHC) ATLAS kísérletének vezetője, Karl Jakobs mérföldkőnek nevezte a megfigyelésüket a Higgs-bozon kutatásában.

A projektben a nagy hadronütköztető CMS kísérlete is részt vett, a két kísérlet egymástól függetlenül dolgozott.

A többi részecske tömegéért felelős Higgs-bozon létezését 2012-ben, csaknem ötven évvel az után sikerült igazolniuk a CERN kutatóinak, hogy a részecske létezését megjósolta Peter Higgs elméleti fizikus. B-kvarkokra való szétesését azonban eddig nem sikerült bizonyítani.

A kvarkok az univerzum építőkövei. Hat ízük (típusuk) van: u, d, c, s, t és b. A b, azaz a bottom (alsó) kvark a második legnehezebb közülük.

A részecskefizika standard modellje szerint az esetek 60 százalékában a Higgs-bozon két b-kvarkra esik szét. B-kvarkok azonban más úton is keletkezhetnek a részecskék ütköztetése során, így annak megkülönböztetése, hogy Higgs-bozonok szétbomlásából vagy más módon keletkeztek, nehézséget okozott a tudósoknak, és csak a nagy hadronütköztető teljesítményének növelése és a fejlesztések révén vált lehetővé - mutatott rá Joel Butler, a CMS kísérlet vezetője.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×