INFORÁDIÓ 
2019. február 20. szerda
Aladár, Álmos

arzén

mérgező

egyetem

kutató

könyv

dánia

Mérgező könyveket találtak egy dán könyvtárban

Mérgező könyveket találtak egy dán könyvtárban

Infostart

Kutatók véletlenül akadtak rá a Dél-dániai Egyetem könyvtárában a három régi kötetre, melyeknek borítója magas koncentrációjú arzént tartalmazott.

A dán könyvtárban azért röntgenezték meg a könyveket, mert korábban több olyan példányra is ráakadtak, melyeknek borítóját régebbi dokumentumokból alakították ki.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a XVI. és XVII. században az európai könyvkötők gyakran nyúltak régi jegyzetekhez és szövegekhez, ha nyersanyagot kerestek a borítókhoz, de az akkor papírszemétnek tűnő feljegyzések évszázadokkal később értékes dokumentumok a kutatók számára, ezért számos könyvtárban végeztek már hasonló átvilágításokat - írta a 444.hu a Washington Post cikke alapján.

Dániában viszont nem várt eredménnyel zárult a kutatás: három, a XVI. és a XVII. században kiadott könyv zöld borítója is mérgezőnek bizonyult. A kutatók ugyanakkor nem gondolják, hogy méregkeverők rafinált merényletkísérlete lehetett a háttérben:

egészen a XIX. századig az arzén sokszor a zöld festék alapanyaga volt, ruháktól bélyegekig számos tárgy színezéséhez használták.

A most megtalált három könyvet a dán kutatók szellőzőberendezéssel felszerelt tárolódobozokba fogják zárni, miután a tartalmukat digitalizálták.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018