INFORÁDIÓ 

2018. május 24. csütörtök
Eliza, Eszter

Fontos felfedezés: itt zajlott az ősi politikai élet

Infostart / MTI
Politikai ceremóniákhoz használt több mint 1500 éves helyiségeket tártak fel a régészek Peru északnyugati részének sivatagos partján: ilyen termeket eddig csupán a mocsika indiánok által készített ábrákon láttak a kutatók.

Walter Alva vezető régész szerint a Lambayeque megyében lévő Limon régészeti komplexumnál feltárt maradványok kulcsfontosságú információkkal szolgálnak a mocsika indiánok politikai életéről.

A két helyiség egyikében két trón található, amelyekben feltehetőleg a helyi vezető és vendége élvezte a bőséges ünnepi lakomákat. A másik helyiségben lévő kör alakú pódiumot pedig valószínűleg a bejelentésekhez használták.

Alva szerint a termekben zajló események olyan nagy jelentőséggel bírtak a mocsika indiánok számára, hogy rendszeresen ábrázolták őket az edényeiken, ám a kutatóknak "ezelőtt még sosem volt akkora szerencséjük, hogy élőben láthassák a termeket, amelyekben ezek a jelentek zajlottak".

  • A mocsika (moche) indiánok Peru északnyugati partvidékén éltek az 1-7. század között, leginkább a folyóvölgyek oázisaiban telepedtek meg.
  • A 300 és 800 között virágzó, majd ezután rejtélyesen eltűnő mocsika birodalomban 15 ezren élhettek.
  • Főként mezőgazdasággal foglalkoztak, kukoricát, burgonyát, tököt és gyümölcsöket termesztettek, a száraz, sivatagos, teraszos földeket pedig csatornarendszerek segítségével, öntözés révén tették termékennyé.
  • Aprólékosan kidolgozott aranymunkáikról és gyakran nemi aktusokat ábrázoló szobraikról ismertek.
  • A kutatók egy része úgy véli, hogy egy pusztító éghajlati jelenség, például a Peru északi részén ma is súlyos áradásokat előidéző El Nino okozhatta annak idején a mocsika társadalom összeomlását.

Fontos felfedezés: itt zajlott az ősi politikai élet

Alva szerint a most feltárt kamrák építési munkálatait a jelek szerint hirtelen hagyták abba az 5. században. A halakat és oroszlánfókákat ábrázoló falfestményekkel díszített termeket valószínűleg csak az elit használta.

A nőknek politikai és vallási szerep is jutott a mocsika társadalomban. Perui kulturális vezetők és régészek tavaly nyáron mutatták be egy ősi mocsika uralkodónő rekonstruált arcmását. A Cao úrnőjének nevezett nő a húszas éveiben halhatott meg mintegy 1700 évvel ezelőtt. Művészien tetovált testét fegyvereivel és aranytárgyaival együtt temették el.

A címlapról ajánljuk