eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Kitörölhetjük az agyunkból a dohányzást

Kitörölhetjük az agyunkból a dohányzást

Egy új, magyar kutatók közreműködésével végzett kutatás segítségével könnyebben leszokhatunk a dohányzásról, hatékonyabban tanulhatunk és számos pszichiátriai betegséget gyógyíthatunk – adta hírül a 24.hu.

Az úgynevezett automatizmusoknak anélkül vagyunk a rabjai, hogy azok megfogalmazódnának bennünk. Közéjük tartoznak az addikciók is: a jó érzés, hogy rágyújtunk egy cigarettára, ahogy a rituálé is mélyen belénk vésődhet. Ha pedig valami rosszul rögzül, csak hosszú munkával lehet megváltoztatni.

Kérdés, hogy vajon felül lehet-e írni a beidegződéseinket. Az ELTE, MTA és a Szegedi Egyetem kutatói világszinten hoztak újat, amikor természettudományos módszerekkel vizsgálták és bizonyították: 

felül lehet írni a szokásainkat, azaz agyunk áthuzalozható.

A kísérletben az alanyokat egy számítógép elé ültették, a képernyőn pedig egymás után, de különböző helyeken ábrák jelentek meg, adott ábra feltűnésekor egy bizonyos gombot kellett megnyomni. A tudósok pedig mérték a reakcióidőt, a hibák arányát és típusát.

Az önkéntesek nem tudták, hogy a sorrend mintázatot követ, ám egy idő után mérhető volt: szinte automatikusan adták meg egyre gyorsabban a mind helyesebb válaszokat.

Az agy rájött a rendszerszerűségre, a titkos szekvenciára. Másnap más volt a mintázat, az eredmény viszont ugyanaz, ezt nevezik intuitív tanulásnak, az agy áthuzalozásának - mondta a 24.hu-nak Németh Dezső, az ELTE Pszichológiai és Pedagógiai Karának docense, az MTA kutatója, az ELTE-MTA Emlékezet, Nyelv és Idegtudomány Kutatócsoportjának vezetője.

Kitörölhetjük az agyunkból a dohányzást

Ha pedig az önkéntesek külső segítséget kaptak, még gyorsabban ment az áthuzalozás, vagyis az átállás egy másik rendszerre.

Bebizonyosodott az is, hogy

az új szokás nem törli ki a régit, csak elhalványítja.

Az alapkutatás az első lépés az úton, amelynek a végén eredményesen és könnyen változtathatunk szokásainkon, sokkal egyszerűbb lesz például leszokni a cigarettáról, bármit megtanulni, javítani társas kapcsolatainkon, pszichiátriai betegeket gyógyítani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×