eur:
391.28
usd:
359.67
bux:
72798.29
2024. július 19. péntek Emília
Tele van a Duna veszélyes szuperbaktériumokkal

Tele van a Duna veszélyes szuperbaktériumokkal

Huszonegy (!) antibiotikumra is rezisztensnek bizonyul a vizsgált baktériumok egy része, és sok másik egy vagy több antibiotikummal sem pusztítható el - derült ki egy osztrák kutatásból.

Habár sokáig kevés szó esett róluk, manapság komoly kampány folyik az antibiotikumok használata miatt kifejlődött, azoknak ellenálló szuperbaktériumokról. Ezek már olyan elterjedtek, hogy nem csak az egészségügyben okoznak gondokat: a szennyvízzel a természetes vizekbe is bekerültek. Jelenlétüket a Dunában a grazi orvosi egyetem munkatársai mutatták ki.

A kutatók a Duna vonulatán számtalan ponton vettek vízmintákat, amelyekben két bélbaktériumfaj jelenlétét, valamint azok ellenállóképességét és antibiotikumoknak való ellenállását is vizsgálták. 

Nem csak a kórházakban van jelen

A tudósok leszögezték, hogy az egészséges szervezetre ezen baktériumok vízben való jelenléte nem káros, azonban veszélyt jelenthetnek beteg vagy legyengült immunrendszerű emberekre. Ráadásul ha az antibiotikumokkal szembeni ellenállásuk tovább fejlődik, akkor még gyógyítani sem lehet majd az általuk okozott fertőzéseket - mondta a kutatásról a der Standardnak Gernot Zarfel.

Az Eschericheria coli (E. coli) baktériumok közül legalább minden harmadik immunis valamilyen antibiotikumra, minden tizedik több antibiotikummal szemben is ellenálló, és jópárat

huszonegy (!) különböző antibiotikummal sem sikerült elpusztítani.

Az eredmények ráadásul a Duna teljes szakaszára igaznak bizonyultak.

A Klebsiella baktériumok közül - amelyek rendszerint szintén a bélből és az ürülékből származnak - 15% bizonyult ellenállónak legalább egy antibiotikummal szemben, és már 2-3 százalék bizonyult multirezisztensnek.

Csak minimális optimizmusra ad okot, hogy ezek az arányok alacsonyabbak a hasonló, Svájcban, Franciaországban, vagy akár Indiában, Kínában és Nigériában elvégzett kutatásokban mértekhez képest - a probléma létezése ugyanis önmagában jelentős.

Veszélyes evolúció

A grazi kutató kijelentette: veszélyes fejlődésnek vagyunk szemtanúi, az ilyen baktériumtörzsek jelenléte - főként az egészségügyben - kifejezetten ártalmas. Különösen veszélyesek bizonyos variációi, amelyek az antibiotikumokat lebontó enzimeket termelnek. Ezek működését és az ellenük való harcot nagy erőfeszítésekkel kutatják az egészségügyben.

A kutatáshoz a vízmintákat 2013-ban vették egy átfogó Duna-vizsgálati projekt részeként, és legközelebb 2019-ben terveznek ilyen vizsgálatot.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte akár az év végére "többségbe kerülhet" a Patrióták Európáért pártcsalád, az EP jelenleg harmadik legnagyobb frakcióját adó tömörülés. A béke szerinte nem úgy érhető el, hogy az orosz vagy az ukrán elnököt megkérjük, hogy ne bombázzon.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×