eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tudja, melyik állat alszik a legkevesebbet a világon?

Minden más vizsgált emlősnél kevesebbet alszanak az afrikai elefántok nőstényei: áltagosan mindössze napi két óra alvásra van szükségük.

A johannesburgi Witwatersrand Egyetem kutatói két vadon élő elefántnőstényt vizsgáltak 2016 áprilisában és májusában Botswanában és megállapították, hogy bizonyos napokon egyáltalán nem aludtak az állatok.

Ráadásul csak minden harmadik napon feküdtek le az alváshoz, egyébként állva pihentek - mondta el Paul Manger, a PLOS ONE tudományos lapban megjelent tanulmány vezetője.

Korábban csak fogságban élő elefántokat vizsgáltak. A mostani kutatáshoz 35 napon át figyeltek meg két harminc év körüli nőstény afrikai elefántot (Loxodonta africana) a Chobe Nemzeti Parkban.

A csordavezetőket helikopterről lőve elkábították, majd GPS jeladóval és 3D-s szenzorral ellátott nyakörvet adtak rájuk, mellyel az állatok testhelyzetét is dokumentálták. Ormányukba az alvásritmusukat dokumentáló szerkezetet ültettek be.

A kutatás során a tudósok egy elefántot akkor tekintenek alvónak, ha legalább öt percig nem mozdítja meg az ormányát. Azt egyelőre nem tudják megmondani, hogy a vadon élő hímek hasonlóan keveset alszanak-e, mint a nőstény vezetők.

A most megfigyelt elefántok jóval kevesebb alszanak, mint fogságban élő társaik és ritkábban is fekszenek le az alváshoz. Ha az állatok állva alszanak, szemüket becsukják, ormányuk a földre lóg.

Az átlagos napi két óra alvással az elefántok a valaha megfigyelt legkevesebbet alvó emlősök, őket követik a lovak, melyek három órát alszanak. A szakértők szerint a nagyobb emlősök lényegesen kevesebbet alszanak, mint a kicsik. Kivételt a szürke bálna (Eschrichtius robustus) képez, amely legalább kilenc órát alszik naponta.

"A kutatás egyik legváratlanabb megfigyelése, hogy az elefántok a tanulmány négy napján látszólag egyáltalán nem aludtak" - emelték ki a kutatók. Ezeknek az alvásmegvonásoknak valószínűleg az állhat a hátterében, hogy a matriarchák biztonságba akarták vinni csordájukat.

Az elefántok a mért két órát nem egyhuzamban alusszák át. A megfigyelt nőstények átlagban 4-5-ször aludtak el éjszakánként: az egyórás fő alvási időt több kisebb, 15-20 perces pihenési fázis követte. Az elefántok minden éjjel új alvóhelyet kerestek.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×