eur:
389.59
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Így dolgoztak a Teréz körúti helyszínelők

A szagazonosításban és az agyhullámok vizsgálatában léphet előre a kriminalisztika a következő években – mondta Korinek László kriminológus az InfoRádió Szigma – A holnap világa című magazinműsorában.

Tovább folytatódhat a kriminalisztika fejlődése, mivel épít más társtudományok eredményeire – hangsúlyozta Korinek László, az MTA rendes tagja az InfoRádió Szigma – A holnap világa című magazinműsorában.

A kriminológus két területet említett. Az egyik a szagazonosítás. Bár az ember orra nem annyira fejlett, mint a kutyáé, de gépekkel majd precízen meg lehet határozni, hogy kihez tartoznak bizonyos szagok.

Sokat várnak az agyhullámok vizsgálatától is. A mostani hazugságvizsgáló gépek ugyanis nem megbízhatóak, de ahogy egyre több agyhullámot tudnak azonosítani, nagy áttörés várható tíz éven belül – fejtette ki.

Korinek László beszélt a Teréz körúti robbantás helyszínén végzett munkáról is. A helyszínelők a bűnügyi helyszínen begyűjtötték a mintákat, amelyekből következtetést lehetett levonni. A döntő nyom a DNS volt.

„Modellezték az elkövető mozgását. Lehetett tudni, hogy a hátizsákon és robbantószerkezeten maradhattak DNS-nyomok. Ahol az elkövető állt, ott több DNS-mintázat is lehetett. Az volt a nyomszakértők nagy bravúrja, hogy ki tudták választani, ezek közül melyik az övé, és hogy ez melyik emberhez tartozik” – mondta a kriminológus a szeptember 24-i robbantásról, amelyben két rendőr sérült meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 04:19
×
×
×
×