eur:
392.94
usd:
367.96
bux:
66110.56
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Hogy nézett ki a Szózat eredetileg? 80 év után először megnézheti

80 év után először állítják ki Vörösmarty Mihály Szózatának eredeti kéziratát. A Magyar Tudományos Akadémia könyvtárának igazgatója elmondta: a kéziratot a költő hónapokig hordta magával, így több más feljegyzés is megtalálható rajta.

„A Magyar Tudományos Akadémia könyvtárépületében állítjuk ki a Szózat eredeti kéziratát. És természetesen nem csak a kéziratot, hanem a Vörösmarty Mihályhoz kötődő más kéziratokat, illetve tárgyakat is” - közölte Monok István.

80 éve először lehet látni a Szózat eredeti kéziratát, ráadásul most először hasonmás kiadásban is megjelent.

„A kéziratot egy gyűjtő, Zádor György szerezte meg valószínűleg Vörösmartytól. Az ő leszármazottai adták vissza azt tulajdonképpen Vörösmarty Bélának, a költő fiának. Majd Vörösmarty Béla feleségének a családján keresztül került 1923-ban a Tudományos Akadémia könyvtárába” - idézte fel a könyvtárigazgató.

„Akkor elhatározták egy állandó Vörösmarty-kiállítás felállítását, amire 1929-ben került sor. Ez volt a Vörösmarty szoba, amit sajnos a II. világháborúban találat ért. A kéziratok szerencsére nem sérültek, a tárgyak viszont igen. Ezután az akadémia már nem állította helyre ezt az állandó kiállítást” - mesélte Monok István.

A Magyar Tudományos Akadémia a mostani kiállítással a Szózat megírásának 180. évfordulója előtt tiszteleg.

„Különleges szerzői kéziratról van szó, hiszen a tankönyveinkből egy olyan verziót ismerünk, amelyet Vörösmarty a nyomdai kiadás számára letisztázott” - emelte ki az MTA könyvtárának igazgatója.

„A Szózatot Vörösmarty több mint egy évi írta: 1825-ben kezdte el az írását, akkor vetette papírra az első két versszakot, majd 1926-ban többször hozzáfogott a vershez” - közölte Monok István.

A kéziraton jól látszanak a költő életének akkori eseményei.

„Vörösmarty magával vitte az akadémiai ülésekre, és az akadémiai ülések idején jegyzetelgetett rá, például azt, hogy kiket kell akadémikussá választani. És közben – mivel valószínűleg nem kötötte le a figyelmét a tematika – hozzáírt még egy-egy versszakot” - mesélte Monok István.

Hozzátette: az is kiderül ebből a kéziratból, hogy Vörösmarty több versét párhuzamosan írta. Hiszen ezen a kéziraton – amely a Szózat autográf, tehát a szerző által írt kézirata – másik két versének egy-egy versszaka is megtalálható. Tehát ezzel az alkotáslélektant is megmutathatjuk a kiállításon – mondta az MTA könyvtárának igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×