eur:
393.86
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Soha ilyen kevés dohányos nem volt még Angliában

Rekordalacsonyra süllyedt a dohányosok száma Angliában, ami azt jelenti, hogy a lakosság immár kevesebb mint 17 százaléka cigarettázik - közölte legfrissebb eredményeit az Angol Közegészségügyi Szolgálat (PHE).

A PHE szerint az ország délnyugati részében csökkent a leginkább a dohányosok száma, a területen a lakosság valamivel több mint 15 százaléka hódol még a káros szenvedélynek.

A szolgálat reményei szerint a maradék hétmillió dohányzó angol csatlakozik az októberben kezdődő szokásos évi Stoptober elnevezésű, leszokást segítő kampányhoz és végleg leteszi a cigarettát.

A tavalyi kampányhoz csatlakozott 2,5 millió dohányosból rekordot jelentő 500 ezer embernek, vagyis 20 százalékuknak sikerült megszabadulnia rossz szokásától.

A PHE szerint az eredmények a leszokást segítő módszerek népszerűségét jelzik. Tavaly valamivel több mint egymillió ember használt elektromos cigarettát a leszokáshoz és nagyjából 700 ezren alkalmaztak bejegyzett nikotinhelyettesítő-termékeket, tapaszokat és rágókat.

További 350 ezren a leszokást segítő helyi szervezetek támogatását vették igénybe 2015 és 2016 között. A PHE szerint az elmúlt két évben 20 százalékkal csökkentek a cigarettaeladások Angliában és Walesben.

"A dohányosok aránya először csökkent 17 százalék alá Angliában. Az elmúlt négy évben a legnagyobb visszaesés az ország délnyugati részén - 18,7-ről 15,5 százalékra -, valamint az északkeleti részén - 22-ről 18,7 százalékra - ment végbe" - mondta a szolgálat egyik szóvivője.

A PHE vezető munkatársa, Kevin Fenton szerint az egészségtelen étrend mellett a dohányzás a legfőbb oka a megelőzhető halálozásoknak Angliában: évente több mint 78 ezer ember életét követeli.

Az idei, sorrendben ötödik Stoptoberhez csaknem egy millióan csatlakoztak. A kampány arra épül, hogy ha a dohányosok 28 napig nem gyújtanak rá, akkor ötször nagyobb eséllyel lesznek képesek végleg letenni a cigarettát.

Nagy-Britanniába a felfedező Sir Walter Raleigh hozta be a dohányt 1586-ban, habár úgy tartják, hogy a tengeren túli matrózok már azelőtt is pöfékeltek.

Az 1940-es évekre a Nagy-Britanniában élő férfiak nagyjából kétharmada cigarettázott, pipázott vagy szivarozott. 1974-ben a brit férfi lakosság több mint fele még mindig dohányzott.

A kamaszok alkohol- és kábítószer-fogyasztását vizsgáló európai szervezet (ESPAD) ugyancsak frissen közzétett jelentése szerint a 15-16 éves európai fiatalok egyre kevesebb cigarettát és alkoholt fogyasztanak, de egyre többen szívnak közülük marihuánát - tudósított a BBC hírportálja.

A 2015-re vonatkozó adatok az Európai Uniós országok többségére kiterjednek, kivéve Németországra és Nagy-Britanniára, a Spanyolországra vonatkozó adatok pedig nem teljesek.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×