eur:
394.31
usd:
369.95
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Támadnak az újfajta poloskák és katicák

Támadnak az újfajta poloskák és katicák

Egyre több az új kártevőfaj Magyarországon. Több poloskafaj is megjelent hazánkban, de hatalmas pusztításra képes a harlekinkatica is, amely ősszel a lakásba bejutva okoz kellemetlenségeket – hívta fel a figyelmet Aponyi Lajos, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára.

„Hazánkban az őshonos poloskák mellett a 2000-es évektől két új inváziós poloskafaj is felbukkant. Az egyik a zöld vándorpoloska, amelyik 2002-től, az ázsiai márványos poloska pedig 2013-tól észlelhető Magyarországon” - közölte Aponyi Lajos.

Elmondta, hogy ezek a poloskafajok, illetve a többi inváziós kártevő is elsősorban a globális kereskedelem, illetve a világméretű turizmus miatt került be Magyarországra, a klímaváltozás miatt pedig sikeresen meg is telepedtek Magyarországon.

Közölte: ezekkel az új poloskafajokkal az a legnagyobb probléma, hogy nemcsak a zöldség- és gyümölcsféléket támadják meg, hanem a dísznövényeket is.

A poloskák mellett több más inváziós kártevő is megtelepedett Magyarországon.

„Ilyenek a harlekinkaticák, amelyek mesterséges betelepítéssel kerültek az európai kontinensre: levéltetű-predátorként kerültek be. De hamar konkurensévé váltak Magyarországon és Európában őshonos katicabogár fajoknak, mivel elfogyasztják a táplálékot, a levéltetveket az őshonos katicák elől. Ha pedig elfogy a táplálék, akkor – főként ősszel – a zsendülő, érő gyümölcsökbe, illetve a szőlőbe is belekóstolnak. Ha pedig belekerülnek a mustba, akkor a kierjedt bornak kellemetlen mellékízt adnak” - mondta a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára.

„Ráadásul a poloskák és a harlekinkaticák ősszel telelőhelyet keresve gyakran bejutnak a lakásokba, ahol kellemetlenséget okoznak az ott lakóknak, mert az előbbiek büdösek, az utóbbiak pedig harapni is képesek” – mondta Aponyi Lajos.

„Lehet ellenük védekezni, csak az a korlátja a dolognak, hogy amikor már érnek a zöldség- és gyümölcsfélék, csak rövid várakozási idejű rovarölő szerekkel lehet permetezni” - közölte a szakértő.

Elmondta: az amerikai lepkekabóca szintén sikeresen megtelepedett Magyarországon, és jelenleg is komoly károkat okoz, ami ellene szintén nehéz védekezni.

„A selyemfényű puszpángmoly pedig tavaly okozott hatalmas károkat a bukszusokban Magyarországon, amelyek két hét múlva kikelő hernyói ellen okvetlenül védekezni kell” - figyelmeztetett a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×