eur:
389.63
usd:
363.15
bux:
68130.39
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ami nekünk házszigetelés, a harkályoknak játszótér

Lyukat fúrnak a frissen felújított házfalakba a harkályok a fővárosban. A Magyar Madártani Egyesület szóvivője szerint egyelőre nincs megoldás a problémára. Orbán Zoltán hozzátette: építési-technológia váltásra lenne szükség.

„Ez egy olyan jellegű konfliktus ember és madár között, ami azért áll fent, mert a társadalom a helyzetet rosszul kezeli” - véli a Magyar Madártani Egyesület szóvivője.

Beszámolt arról, hogy 2009-ben érkeztek az első bejelentések harkálytámadásról vagy rongálásról, mert lyukakat fúrnak akár több százas nagyságrendben is a házfalakba.

„Folyamatosan próbáljuk a hatóságokkal, a Műszaki Egyetem építéssel foglalkozó karával egyeztetni. Az elmúlt években végigjártuk a kérdést, és arra jutottunk, hogy nincs olyan módszer, ami ilyen nagy felületen két-három napnál tovább hatékonyan működhetne” - közölte.

Hangsúlyozta: biológiai úton, riasztással nem lehet távol tartani a madarakat.

„Ez egyébként az egész világon fennálló probléma, amit egyesegyedül úgy lehetne kezelni, ha olyan vakolatréteget kapna az a szigetelőanyag, amit a harkályok nem tudnak áttörni, vagy még jobb lenne, ha annyira sima lenne a felszíne, hogy nem tudnának rajta megkapaszkodni a madarak” - ismertette Orbán Zoltán.

„Ha nem vesszük figyelembe azt, hogy védett madarakról van szó, és valaki elkezdené hatósági felszólításra kilőni a harkályokat, 90 százalékos valószínűséggel ez sem jelentene megoldást” - mondta.

„A madarak szemszögéből arról van szó, hogy amit mi habosított műanyag lappal szigetelt háznak nézünk, az nekik játszótér. Olyan hangot ad, ami messzire elhallatszik” - magyarázta a szakember.

Elmesélte, hogy

1995-ben majdnem meglékelt egy harkály egy űrsikló-kilövést az Egyesült Államokban, mert több mint kétszáz lyukat fúrt az űrsikló fő üzemanyagtartályába.

„Ha kitennénk valamilyen ultrahangriasztót, talán két napig működne, a harmadik napon már biztos, hogy nem, mert megszokják a madarak. Ráadásul az ultrahang az őrületbe kergetné a kutyákat, a macskákat és a kisgyerekeket, akik nagyon jól hallanak” - fogalmazott Orbán Zoltán.

„Egyszerűen még nem okozott akkora társadalmi felháborodást ez az ügy, hogy a hatóságok ezzel a kérdéssel a megfelelő módon foglalkozzanak. Ezért azt javasoljuk a károsultaknak, hogy forduljanak a hatóságokhoz, tegyenek bejelentést” - tanácsolta a Magyar Madártani Egyesület szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×