eur:
392.85
usd:
366.67
bux:
66780.71
2024. április 26. péntek Ervin

Hatalmas szenzációként robbant az újabb hír

Bő három hónappal az első, 2015 szeptemberi észlelés után másodjára is gravitációs hullámokat detektált a LIGO.

A 2015 karácsonyán mért jelenséget szintén kataklizmatikus esemény, két, a Nap tömegének sokszorosát kitevő fekete lyuk összeolvadása okozta. Az újabb eredmény azt bizonyítja, hogy a gravitációshullám-detektorok valóban új ablakot nyitnak a világegyetemre.

Hatalmas szenzációként robbant februárban a hír: elsőként észleltek gravitációs hullámokat. Két fekete lyuk összeolvadásának teret rengető energiája cibálta meg a frissen felturbózott LIGO detektor lézerkarjait. A február 11-ei sajtótájékoztatón többször is elhangzott, hogy itt nem egyszerűen tudományos érdekességről, vagy Einstein általános relativitáselméletének újabb kísérleti bizonyítékáról van szó. A gravitációshullám-detektorok ugyanis egy teljesen új ablakot nyitnak a világegyetemre, melyet eddig lényegében csak a hozzánk eljutó elektromágneses jelek (rádióhullámok, fény, röntgen- és gammasugárzás) révén vizsgálhattunk.

Aki egy picit is távolságtartással fogadta a hangzatos metaforát, most megnyugodhat: a LIGO által nyitott ablak látóterében újabb kataklizmatikus esemény jelent meg. Ezúttal egy 14 és egy 8 naptömegnyi fekete lyuk összeolvadásának lehettünk távoli tanúi. Az eseményt 2015 karácsonyának második napján észlelték, és június 15-én, magyar idő szerint 19.15-kor Az észlelésről beszámoló tanulmányt a Physical Review Letters közölte jelentette be a LIGO. Az így létrejött fekete lyuk tömege 21-szerese Napunkénak, az összeolvadás során „eltűnt” egy naptömegnyi anyagból származó energia pedig teljes egészében gravitációs hullámok formájában távozott, hiszen az energiamegmaradás Einstein univerzumában is érvényes. Az eseményt a LIGO livingstoni és hanfordi detektora egymástól függetlenül észlelte, akárcsak a februári, első felfedezés során.

„Nagy jelentőségű, hogy ezek a fekete lyukak sokkal kisebb tömegűek voltak, mint az első alkalommal észleltek” – mondta az észlelésről Gabriela González, a nemzetközi LIGO Tudományos Együttműködés szóvivője, a Louisana Állami Egyetem fizika és csillagászat professzora.

További részletek az MTA honlapján.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×