eur:
394.4
usd:
370.17
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A világ élmezőnyében a Miskolci Egyetem hallgatói

A Miskolci Egyetem informatikushallgatói csapata idén is bejutott a világ egyik legnívósabb szuperszámítógép-verseny, az Asia Student Supercomputer Challenge (ASC16) Kínában megrendezett döntőjébe, és innen "Első osztályú díjjal" ("First Class Award") térhetett haza - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel szerdán.

Az egyetem tájékoztatása szerint a világ számos pontjáról az idei versenyre több mint 170 csapat jelentkezett, a megmérettetés ázsiai döntőjén azonban csupán az első fordulóban legjobb eredményt elérő 16 csapat vehetett részt, köztük a miskolci campus gépészmérnöki és informatikai karának hallgatói is.

A versenyre regisztrált, öt hallgatóból és egy vezető oktatóból álló csapatok első feladatát szuperszámítógépeken használt alkalmazások optimalizálása jelentette, elsődleges volt, hogy az adott program hatékonyabban, gyorsabban fusson szuperszámítógépen. A megoldásokat, az egyes eljárásokat és az elért eredményeket összefoglaló beszámolót valamennyi csapat esetében értékelték, így dőlt el, hogy mely 16 felsőoktatási intézmény hallgatói juthattak a verseny döntőjébe.

Idén a hallgatók számára már az egyetem új - másodpercenként nyolcmilliószor egymillió művelet elvégzésére képes - szuperszámítógépe is segítséget nyújtott a felkészülésben, a szuperszámítógép-technológia megismerése pedig mára szervesen beépült a felsőoktatási intézmény informatikus-képzésébe - közölte az egyetem.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×