eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A földi vizek a Napnál is régebbi eredetűek egy tanulmány szerint

A földi óceánok vizének akár a fele is régebbi eredetű lehet, mint a Nap: egy amerikai modellkísérlet szerint olyan csillagközi porból keletkezhetett, mely már a Nap születése előtt létezett.

A Science tudományos lap legújabb számában megjelent tanulmány reményt kelthet, hogy létezik élet a Naprendszeren kívüli, úgynevezett exobolygókon is.

Vizet nemcsak a Földön találtak, nyomait felfedezték jeges üstökösökön, a Merkúr árnyékban lévő medencéiben, meteoritok ásványaiban, a Holdon és a Marson is.

Eddig azonban nem volt ismeretes, hogy a víz magával a Naprendszerrel együtt született-e abból a bolygókat kialakító por- és gázkorongból, mely a Nap körül forgott 4,6 milliárd éve, vagy a víz korábbi eredetű. Lehetséges, hogy abból a hideg, molekuláris felhőből származik, mely a Nap és a bolygók előzményét jelentő korong körül húzódott.

A Michigani Egyetem Ilse Cleeves vezette kutatócsoportja a Naprendszer kialakulásakor jelen lévő vegyi anyagokat és folyamatokat szimuláló, egyedülálló modellt hozott létre. A víz két, egymástól kissé eltérő variációjára összpontosítottak: a közismertre és ennek egy változatára, amely a hidrogén nehezebb izotópját, a deutériumot tartalmazza.

A Napénál nagyobb arányban fordul elő a nehéz változat a mai aszteroidák és az üstökösök jegében, mely igazi "időkapszulának" tekinthető, annyit mond el a Naprendszer születésének idején uralkodó viszonyokról.

Azt figyelték meg, hogy a modellkísérletben nem alakult ki a nehéz változat olyan aránya, mint amit a meteoritok kőzetmintáiban, a földi óceánok vizében és az üstökösök "időkapszulájában" találtak.

"A bolygókorong tipikus élettartamáig hagytuk, hogy alakuljanak a modell folyamatai, de azt láttuk, hogy a korongban zajló vegyi processzusok nem képesek arra, hogy az egész Naprendszerben létrehozzák a nehéz vízváltozatot" - mondta Ted Bergin, az egyetem csillagász professzora.

"Ha a korong nem hozhatta létre a vizet, akkor örökölte azt, tehát a víz egy része korábbi eredetű lehet, mint a Nap maga, így az a víz is, amit az ásványvizes palackból iszunk" - tette hozzá.

További kutatás kimutatta, hogy a földi víz 30-50 százaléka a hideg molekuláris ködből származik. A földi vizek eredete segít megérteni, mennyire valószínű, hogy máshol is található víz, az élet előfeltétele - írták a kutatók.

"Ha Naprendszerünk kialakulása nem egyedülálló, hanem tipikus volt, akkor a víz más bolygórendszerek létrejöttekor is rendszeresen jelen lehet, és ez a galaxison belül több helyen is létező élet ígéretét hordozhatja" - vélte Cleeves.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×