eur:
395.61
usd:
366.75
bux:
65585.35
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Erős napvihar közelít a Föld felé

Erős napvihar közelít a Föld felé, de a coloradói űridőjárás-előrejelzési központ számításai szerint nem okoz bolygónkon komolyabb zavarokat.

A NASA Napdinamikai Obszervatóriuma (Solar Dynamic Observatory) észlelte a napkitörést (flert), a műhold adatai szerint azonban a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy központi csillagunkból "kispriccelő" töltött részecskék túlnyomó része a Földtől északra süvítenek el.

A részecskék közepes, óránként 4,02 millió kilométeres sebességgel száguldanak, ez azt jelenti, hogy legkorábban pénteken érik el a Földet.

Tom Berger, az űridőjárás-előrejelzési központ igazgatója hangsúlyozta, hogy több éve nem figyeltek meg ilyen intenzitású napvihart, ám mivel a töltött részecskék túlnyomó hányada elkerüli a Földet, legfeljebb kisebb zavarokat okozhat a műholdak működésében és a rádióforgalomban. Előfordulhatnak kisebb ingadozások a villamosenergia-hálózatban, mivel a napvihar kihat a Föld mágneses terére is.

"Nem kell komoly zavaroktól tartani" - hangsúlyozta Tom Berger, aki pozitívumként emelte ki, hogy a napkitörés keltette mágneses viharnak köszönhetően viszont a sarki fény látványos jelenségében lehet majd gyönyörködni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×