eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Periklész pohara pihent a parkolóban - fotó

Periklésznek, az ókori athéni demokrácia nagy államférfijának tulajdonított ivóedényt találtak régészek Görögországban.

A legnagyobb példányszámú görög napilap, a Ta Nea szerdai beszámolója szerint a mindössze nyolc centiméteres boroskupa a görög főváros Kifisszia nevű elővárosában, egy, a klasszikus korból származó sírból került elő autóparkoló építése közben.

Az edényen a Periklész név olvasható öt másik korabeli athéni személy nevén kívül. A régészek feltételezik, hogy ők hatan egy közös mulatság során, életkoruk sorrendjében vésték rá nevüket a kupára.

A Ta Nea szerint a régészek "99 százalékban" biztosak abban, hogy az edényből a nagy hadvezér (is) ivott, mert szerepel a csészén bátyjának, Ariphronnak a neve is, Periklészé fölött, márpedig ez a név rendkívül ritka volt.

A fiatal Periklész, aki a húszas éveiben járhatott, megoszthatott társaival egy üveg bort, s az oldott hangulatban dönthettek úgy, ráírják a nevüket - mondta a lapnak Angelosz Matthaiou, a Görög Felirattani Társaság vezetője.

A régész szerint a társaság tagjai eléggé felönthettek a garatra, mert az, aki a Periklész nevet az edényre írta, hibát vétett, és kijavította - mondta a tudós.

Galini Daszkalaki régész szerint a boroskupát egy hetedik, Drapetisz nevű személynek adhatták ajándékba, aki vagy a pohárnokként őket szolgáló rabszolga vagy a kocsma tulajdonosa lehetett.

A politikus, szónok és hadvezér Periklész (i.e. 495-429) neve összefonódik az ókori Athén aranykorával. A városállam legjelentősebb politikusaként, az athéni demokrácia egyik úttörőjeként tartják számon. Neki köszönhető, hogy Athén vezető szerepre tett szert az ókori Görögországban, s az ő nevéhez fűződnek az Akropolisz pompás építményei is.

A Perkilész-kupát az Athéni Felirattani Múzeumban állítják ki ősztől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×